Milion

Restene av Milion i Istanbul

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Milion er et romersk, senantikt monument i Istanbul, Tyrkia, fra første halvdel av 300-tallet evt., da Istanbul het Konstantinopel og var hovedstaden i Romerriket.

Faktaboks

Etymologi

Milion ble reist under keiser Konstantin den store, i forbindelse med at byen fikk status som Romerrikets nye hovedstad. Slik Milliarium aureum til da hadde tjent som referansepunkt for lengden på avstandene fra Roma til Romerrikets byer, ble Milion referansepunkt for avstandene fra Konstantinopel til byene i det som etter hvert ble Det bysantinske (østromerske) riket.

Monumentet, som er gått tapt, bestod sannsynligvis av en dobbelt triumfbue med kuppel som hvilte på fire buer (tetrapylon), og fra buene strakte veiene seg mot nord, øst, syd og vest. Milion var rikt dekorert, med statuer av Konstantin den store og hans mor Helena med et kors på toppen. Monumentet forble viktig gjennom århundrene som fulgte, og gjennomgikk en rekke forandringer frem til den osmanske erobringen av Konstantinopel i 1453, da det gikk i glemselen og falt i ruin.

Fragmenter av konstruksjonen ble gjenfunnet under arkeologiske utgravninger i 1967/1968, og deler av en marmorpilar er gjenreist på stedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg