Faktaboks

Mikhail Tukhatsjevskij

Mikhail Nikolajevitsj Tukhatsjevskij

Uttale
tukhatsjˈevskij
Født
16. februar 1893, Slednevo
Død
11. juni 1937
Mikhail Tukhatsjevskij

Mikhail Tukhatsjevskij avbildet et år før sin død, med marskalks stjerne på uniformen.

Mikhail Tukhatsjevskij var en sovjetisk offiser. Han var marskalk av Sovjetunionen, en sentral aktør i Røde armé og ble drept i Josef Stalins utrenskninger av offiserskorpset.

Tukhatsjevskij startet karrieren i første verdenskrig og kom raskt opp i lederstillinger. I 1918, fire år etter å ha gått ut fra krigsskolen, ledet han forsvaret av Moskva militærdistrikt. I 1920 ledet han offensiven inn i Polen.

I 1925 ble han sjef for generalstaben, og fra 1931 til hans død viseforsvarsminister. Tukhatsjevskij ledet reformer i det sovjetiske militæret for å bringe det på linje med andre vestlige land. Blant annet åpnet han en rekke nye skoler. For dette arbeidet ble han i 1935 utnevnt til marskalk av Sovjetunionen.

Tukhatsjevskij ble i 1937 arrestert og sammen med flere andre høyere offiserer dømt til døden og henrettet for forræderi, angivelig på grunnlag av falske rapporter som skulle stamme fra den tyske etterretningstjenesten. En stund etter Stalins død ble han i 1961 fullt rehabilitert; hans militærteoretiske skrifter ble senere utgitt i Sovjetunionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg