Mikhail Saakasjvili, georgisk politiker og jurist, utdannet i Ukraina, Frankrike og USA. Saakasjvili var justisminister under president Eduard Sjevardnadse fra 2000 til han i 2002 gikk av i protest mot utilstrekkelig støtte til kamp mot korrupsjonen. Samme år startet han opposisjonspartiet Den nasjonale bevegelse. Etter presidentvalget 2. november 2003 stod han i spissen for protestene mot president Sjevardnadse, og var etter Sjevardnadses avgang storfavoritt til å bli ny president i Georgia. Ved presidentvalget 4. januar 2004 stilte han som eneste kandidat for opposisjonen og vant valget med over 95 % av stemmene.

Den vestorienterte Saakasjvili slo til lyd for et nærmere samarbeid med NATO og EU. Han hadde som et erklært mål å gjenreise Georgias suverenitet over utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, samt den autonome regionen Adsjaria. I Adsjaria lyktes det å få til en avtale, men konfliktene om Abkhasia og særlig Sør-Ossetia har truet med å sprenge hele Georgia.

Saakasjvili stilte til gjenvalg 2008 og ble valgt med 53,5 % av stemmene, men opposisjonen hevdet at det var begått valgfusk. Etter krigen mot Russland sommeren 2008 dalte Saakasjvilis popularitet dramatisk, og han har siden hatt store problemer med å holde seg ved makten. Saakasjvili har heller ikke lykkes i å få Georgia inn som medlem av NATO, men har fått en avtale med alliansen innen NATOs "Partnerskap for fred"-program.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.