Mikhail Saakasjvili, georgisk politiker og jurist, utdannet i Ukraina, Frankrike og USA. Saakasjvili var justisminister under president Eduard Sjevardnadse fra 2000 til han i 2002 gikk av i protest mot utilstrekkelig støtte til kamp mot korrupsjonen. Samme år startet han opposisjonspartiet Den nasjonale bevegelse. Etter presidentvalget 2. november 2003 stod han i spissen for protestene mot president Sjevardnadse, og var etter Sjevardnadses avgang storfavoritt til å bli ny president i Georgia. Ved presidentvalget 4. januar 2004 stilte han som eneste kandidat for opposisjonen og vant valget med over 95 % av stemmene.

Den vestorienterte Saakasjvili slo til lyd for et nærmere samarbeid med NATO og EU. Han hadde som et erklært mål å gjenreise Georgias suverenitet over utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, samt den autonome regionen Adsjaria. I Adsjaria lyktes det å få til en avtale, men konfliktene om Abkhasia og særlig Sør-Ossetia har truet med å sprenge hele Georgia.

Saakasjvili stilte til gjenvalg 2008 og ble valgt med 53,5 % av stemmene, men opposisjonen hevdet at det var begått valgfusk. Etter krigen mot Russland sommeren 2008 dalte Saakasjvilis popularitet dramatisk, og han har siden hatt store problemer med å holde seg ved makten. Saakasjvili har heller ikke lykkes i å få Georgia inn som medlem av NATO, men har fått en avtale med alliansen innen NATOs "Partnerskap for fred"-program.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.