Mikhail Borisovitsj Khodorkovskij

Mikhail Borisovitsj Khodorkovskij, russisk forretningsmann («oligark»), utdannet kjemiker og økonom. Bakgrunn innenfor Komsomol-bevegelsen. Bygde seg gjennom privatiseringen av russisk økonomi på 1990-tallet opp til å bli Russlands rikeste mann. Etablerte Menatep, en av Russlands første private banker, i 1990. Ledet 1995–96 investeringsselskapet Rosprom; konsernsjef i oljeselskapet Jukos fra 1996.

På 1990-tallet kjent som en av de mest hensynsløse oligarkene, men ble fra årtusenskiftet regnet som en foregangsmann for corporate governance-prinsipper og økt transparens innen russisk næringsliv. Arrestert 2003 for skatteunndragelser og i 2005 dømt til ni års fengsel. Arrestasjonen har blitt kritisert for å være politisk motivert i den forstand at den angivelig representerte en selektiv håndhevelse av lovverket.

Khodorkovskij ble benådet av president Vladimir Putin 20. desember 2013 og dro umiddelbart til Tyskland. Han har siden engasjert seg med å støtte miljøer i Russland som ønsker en mer europeisk modell for landet.   

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.