Mikhail (Misha) Alperin, ukrainsk jazzmusiker, pianist, komponist og pedagog.

Alperin skapte et svært originalt personlig uttrykk med inspirasjon fra østeuropeisk, og etterhvert norsk, folkemusikk, jazz og den klassiske musikktradisjonen, og samarbeidet med en lang rekke utøvere fra ulike musikalske tradisjoner.

Alperin hadde klassisk bakgrunn fra musikkskoler i Moldova og Ukraina. Fra slutten av 70-tallet etablerte han seg som utøver, komponist og arrangør, og ble stadig mer opptatt av jazz og folkemusikk.

I 1990 etablerte han Moscow Art Trio med og Arkadij Shilkloper (valthorn) og Sergei Starostin (vokal, klarinett og diverse blåseinstrumenter). Moscow Art trio utviklet et særegent musikalsk uttrykk med inspirasjon fra klassisk, jazz og folkemusikk. De turnerte internasjonalt som trio, og gjennomførte en rekke samarbeidsprosjekter med blant andre Bulgarian Vocies Angelite, Det Norske Kammerorkester og fler.

Alperin gjorde stor suksess på Vossajazz (89 og 92) og Moldejazz (1990), og flyttet til Norge i 1994. I 1998 komponerte han bestillingsverket til Vossajazz, som han fremførte med med cellisten Anja Lechner og perkusjonisten Hans-Kristian Kjos Sørensen. Musikken ble utgitt under tittel “Night” på det tyske plateselskapet ECM i 1999.

Han var professor ved Norges Musikkhøgskole, og har hatt stor betydning som utøver og pedagog for en rekke norske pianister som Helge Lien, Steinar Nickelsen, Morten Qvenild, Andreas Ulvo og Eyolf Dale.

Han ga ut en rekke album i diverse konstellasjoner, blant annet Self Portrait (1987), Wave of Sorrow (1989), Mad Men From the Moon (1990), Folk Dreams (1995), North Story (1996), Fly, Fly My Sadness (1997), First Impression (1999, med John Surman) og Portrait (2000).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.