Faktaboks

Mikhail Alperin
egentlig Mikhail Jefimovitsj Alperin også kjent som Misha
Født
7. november 1956, Kamenets Podolsk, Ukraina, Sovjetunionen
Død
11. mai 2018, Oslo, Norge
Mikhail Alperin, 2017

Mikhail Alperin spiller på Oslo Jazzfestival, 18. august 2017

Mikhail Alperin, 2017
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Mikhail Alperin var en ukrainsk-norsk jazzmusiker, pianist, komponist og pedagog. Han vokste opp i Bessarabia i Sovjetunionen.

Musikalsk uttrykk

Alperin skapte et svært originalt personlig uttrykk med inspirasjon fra østeuropeisk, og etter hvert norsk, folkemusikk, jazz og den klassiske musikktradisjonen, og samarbeidet med en lang rekke utøvere fra ulike musikalske tradisjoner.

Bakgrunn

Alperin hadde klassisk bakgrunn fra musikkskoler i Moldova og Ukraina. Fra slutten av 70-tallet etablerte han seg som utøver, komponist og arrangør, og ble stadig mer opptatt av jazz og folkemusikk.

Samarbeid

I 1990 etablerte han Moscow Art Trio med og Arkadij Shilkloper (valthorn) og Sergei Starostin (vokal, klarinett og diverse blåseinstrumenter). Moscow Art trio utviklet et særegent musikalsk uttrykk med inspirasjon fra klassisk, jazz og folkemusikk. De turnerte internasjonalt som trio, og gjennomførte en rekke samarbeidsprosjekter med blant andre Bulgarian Voices Angelite, Det Norske Kammerorkester og flere.

Alperin gjorde stor suksess på Vossajazz (1989 og 1992) og Moldejazz (1990), og flyttet til Norge i 1994. I 1998 komponerte han bestillingsverket til Vossajazz, som han fremførte med med cellisten Anja Lechner og perkusjonisten Hans-Kristian Kjos Sørensen. Musikken ble utgitt under tittelen Night på det tyske plateselskapet ECM i 1999.

Undervisning

Han var professor ved Norges Musikkhøgskole, og har hatt stor betydning som utøver og pedagog for en rekke norske pianister som Helge Lien, Steinar Nickelsen, Morten Qvenild, Andreas Ulvo og Eyolf Dale.

Album

Han ga ut en rekke album i diverse konstellasjoner, blant annet Self Portrait (1988), Wave of Sorrow (1990), Folk Dreams (1995), North Story (1996), Fly, Fly My Sadness (1996), First Impression (1999, med John Surman) og Portrait (2000).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg