Mike Moreno

Faktaboks

Mike Moreno
Født
8. oktober 1978, Houston, Texas, USA

Artikkelstart

Mike Moreno er en amerikansk jazzgitarist og komponist fra Houston, Texas.

Mike Moreno regnes som en ledende figur blant den unge generasjonen av musikere i jazzmiljøet i New York. Hans musikalske uttrykk har tydelige røtter i den amerikanske jazztradisjonen, men trekker også på innflytelser fra andre musikalske retninger.

Gitarspillet kjennetegnes med en blanding av plekterbasert høyrehåndsteknikk og fingerspill samt en moderat bruk av effekter som delay og distortion. Moreno spiller oftest på gitarer bygget av Stephen Raphael Marchione og gitarlyden har ofte et akustisk ideal.

Noen musikere Moreno nevner som inspirasjonskilder er Wayne Shorter, Pat Metheny og Freddie Hubbard.

Oppvekst og utdannelse

Utgivelser

2007 (WorldCultureMusic)

Between the Lines

2008 (CrissCross)

Third Wish

2011 (CrissCross)

First In Mind

2012 (WorldCultureMusic)

Another Way

Mike Moreno er født og oppvokst i Houston, Texas. Med bakgrunn i rock og heavy metal fulgte Moreno sin interesse for jazz og begynte sin formelle utdannelse ved Houston High School for the Performing and Visual Arts. Skolen er kjent for å ha dyrket frem flere anerkjente jazzmusikere som Jason Moran, Eric Harland og Robert Glasper. I 1997 mottok Moreno et utdanningsstipend og flyttet til New York for å studere ved The New School University. Under sitt forløp som student var han allerede i gang med en karriere som turnerende musiker.

Utgivelser og samarbeid

Moreno ble særlig lagt merke til med utgivelsen av den kritikerroste innspillingen Between the Lines (2007). Albumet viser en lyrisk og virtuos gitarist som også har utviklet en tydelig stemme som komponist. Etter denne innspilte han to album for det velkjente jazzplateselskapet CrissCross, hvor fokuset var mer på fortolkning av musikkstykker fra jazzens standardrepertoar. Moreno vendte tilbake som komponist med utgivelsen av albumet Another Way (2012).

Hans hovedvirke er som soloartist, men en stor del av karrieren har også omfattet arbeid som medvirkende musiker i konsert- og turnésammenheng. I denne rollen har han jobbet i enkeltprosjekter med veletablerte navn som Lizz Wright, Joshua Redman og Nicholas Payton og som fast medlem av ensembler ledet av blant annet Aaron Parks, Kendrick Scott og John Ellis.

Moreno har i tillegg et omfattende virke som studiomusiker og har blant annet medvirket på 3 Grammy-nominerte album.

Utvalgte utgivelser

  • Between the Lines (2007, WorldCultureMusic)
  • First In Mind (2011, CrissCross)
  • Another Way (2012, WorldCultureMusic)
  • Lotus (2015, WorldCultureMusic)
  • Three for Three (2017, CrissCross)
  • Aaron Parks Invisible Cinema (2008, Blue Note Records)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg