Mikasa, fotografert omkring 1900
NH 58973 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

Mikasa er et japansk slagskip som ble brukt under den russisk-japanske krig.

Historie

Mikasa fulgt av torpedobåter, fotografert under den russisk-japanske krig
NH 111582 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

Mikasa ble bygget i Storbritannia av Armstrong Whitworth & Co. Det ble sjøsatt 8. september 1900, i var i bruk i den japanske marinen fra 1. mars 1903. Mikasa deltok i alle de større trefningene mellom de russiske og japanske flåtene under den russisk-japanske krig, inkludert sjøslaget ved Tsushima hvor det var admiral Togo Heihachiros flaggskip.

Bare noen måneder etter slutten på krigen med Russland sank Mikasa i grunt vann etter en eksplosjon i et magasin, men ble hevet og reparert. Skipets bestykning ble etter Washington-konferansen fjernet i 1922. Mikasa overlevde andre verdenskrig og er i dag bevart som nasjonalmonument i Yokohama.

Spesifikasjoner

Mikasas hovedbestykning bestod av fire tolvtommers kanoner montert parvis i to tårn. I tillegg hadde skipet fjorten sekstommers kanoner, 20 75-millimeter kanoner, fire 43-millimeter kanoner og fire torpedokanoner. Mikasa var utstyrt med to trippelekspansjonsmaskiner med en ytelse på 15 000 hestekrefter.

  • Standard deplasement: 15 140 tonn
  • Lengde: 131,70 meter
  • Topphastighet: 18 knop
  • Mannskap: 830

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg