Mikael 9 Palaiologos av Ukjent kunstner. Falt i det fri (Public domain)

Mikael 9 Palaiologos var keiser i Det bysantinske rike fra 1294 til 1320. Han kom fra slekten Palaiologos og var førstefødte sønn av Andronikos 2 Palaiologos.

Mikael ble kronet som medkeiser i 1294, og mottok samtidig autokratortittelen. I 1302 dro han i hærtog til Lilleasia for å bekjempe tyrkerne, men ble tvunget til å trekke seg tilbake til Magnesia, og flyktet derfra til Pergamon. Han hadde et kortere sykeleie i Pegai ved kysten av Marmarahavet. Deretter dro han i 1304 i hærtog fra Konstantinopel mot bulgarerne, som han bekjempet ved Adrianopel. I april 1305 var han der opplagt delaktig i mordet på Roger de Flor, fører for Det katalanske grand-kompani. I juli 1305 tapte han et slag mot katalanerne ved Apros, hvor han ble såret. Han begav seg deretter til Didymotechon.

Mikael døde i Thessaloniki i 1320. Hans noe tidlige død kan ses som en av de utløsende årsakene for utbruddet av de indre konflikter i Palaiologos-dynastiet i 1321.

  • Gregory, T., A history of Byzantium, Blackwell pub., Oxford m.f. 2005.
  • Shepard, J. (red.) The Cambridge History of the Byzantine Empire c. 500-1492, Cambridge Univesity Press, Cambridge, 2008.
  • Trapp, E. (red.) o.a., Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, Verlag der Österreichischen Akademie Der Wissenschaften, Wien, 1981.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.