Michel de Klerk

Faktaboks

Michel de Klerk
Født
24. november 1884
Død
24. november 1923

Artikkelstart

Michel de Klerk var en nederlandsk arkitekt. Han var en fremtredende representant for Amsterdamskolens sosiale boligbygging. Dette var et resultat av en ny boliglov i 1902, med samvirke mellom byggeforskrifter, påbud om generalplan for store kommuner og støtte til kooperative byggeselskaper for å komme boligspekulasjonen til livs. Hans arkitektoniske utgangspunkt var den plastiske modelleringen av bygningskroppen, og hans boligbygg er preget av dette, med frodig utforming av fasader av rødt tegl, for eksempel Spaarndammerplein i Amsterdam (1915–1920).

Hans gravfølge sies å ha vært et av de lengste i Amsterdams historie, da beboerne i de Klerks boliger ville vise ham den siste ære. En arbeiderhustru skrev dette i en nekrolog:

Nå er han borte, mannen som tegnet våre hjem. Hvordan kan vi arbeiderhustruer takke denne utrettelige arbeidsmann for alt han har utrettet for våre menn og våre barn? Er det ikke strålende å komme hjem etter en lang arbeidsdag til et hus som er bygget for ren glede og hjemlig lykke? Er det ikke sant at hver sten i dette hus roper til deg: kom alle dere arbeidere og hvil dere i huset som er bygget spesielt for dere. Er ikke Spaarndammerplein et eventyr som du drømte om da du var barn fordi det ennå ikke fantes? Hvis de Klerk hadde levet lenger, kunne han virkeliggjort den samme drømmen for våre barn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sitatet er gjengitt i Tore Brantenbergs bok: Sosial boligbygging i Europa 1335–1985, Oslo 1986 s. 156.
  • Suzanne S. Frank: Michel de Klerk 1883– 1923: an architect of the Amsterdam School, Ann Arbor 1984;
  • Manfred Bock: Michel de Klerk: architect and artist of the Amsterdam School: 1884–1923, Rotterdam 1997.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg