Faktaboks

Michel Thomessøn
Død
1688
Levetid - kommentar
Født i Danmark; nøyaktig fødselsår og fødested er ikke kjent; nevnt 1656–88
Virke
Dansk-norsk boktrykker
Familie

Foreldre: Ukjente.

Gift 1) før 1662 med Maren Jensdatter (død 1668 (begr. 27.10.)); 2) 4.9.1670 i Christiania med Marie Elsebet Grelen (død 1682 (begr. 17.5.)).

Tittelblad til Cestus Sapphicus
Michel Thomessøn trykket det som regnes som Norges første illustrerte bok, Cestus Sapphicus (1661). Boken er en latinsk rebusbok skrevet av Niels Thomessøn og illustrert av Didrik Muus. Tittelbladet i kobberstikk, som bildet over viser, er imidlertid utført av Knut Sevaldsen Bang (1633–1694). Boken er tilegnet arveprins Christian (senere Christian 5, 1646–1699).
Av /Nasjonalbiblioteket.

Michel Thomessøn var en dansk-norsk boktrykker og den fjerde i Norge som fikk kongelig privilegium til å være boktrykker. Han kom til Christiania (Oslo) i 1656 og startet et trykkeri som han drev i 32 år. Han er kjent for å ha trykket den første illustrerte bok i Norge, Cestus Sapphicus (1661).

På Thomessøns tid var boktrykkerbransjen i Norge i sin spede begynnelse, og det skulle kun være én boktrykker i byen. Den forrige boktrykkeren, Valentin Kuhn, var død, og Thomessøn kom fra København til Christiania etter oppfordring av biskop Henning Stockfleth.

Fullførte Postilla Catechetica

Oppslag fra Postilla Catechetica (1662)

Michel Thomessøn fullførte trykkingen av sognepresten i Romedal, Christen Staphensøn Bangs åtte-bindsverk Postilla Catechetica. Dette er et oppslag fra en av de utgavene som han har trykket, datert 1662–1665. I boken står det et notat: «Tryckt ... paa Autoris Bekaastn. hos Mickel Thomesen.» Christen Staphensøn Bang brukte hele sin formue på dette verket og døde som fattiglem på Oslo Hospital forsommeren 1678.

Av /Nasjonalbiblioteket.

Thomessøn fullførte siste del av sognepresten Christen Staphensøn Bangs åttebindsverk Postilla Catechetica, som er en forklaring til Luthers lille katekisme. Den planlagte trykkingen av dette gedigne verket var det som førte den første boktrykkeren, Tyge Nielssøn, til Christiania. Verket ble påbegynt av etterfølgerne Melchior Martzan og Valentin Kuhn, men begge døde før verket ble ferdigstilt. Dermed ble det Thomessøn som trykket bind 7 og bind 8 (fullført 1665). Bang finansierte selv det svært kostbare prosjektet på 9 000 sider, som førte til at presten endte sine dager på et fattighus.

Den første illustrerte boken trykket i Norge

Michel Thomessøn trykket i 1661 det første illustrerte verket i Norge. Det var Cestus Sapphicus, skrevet av Toten-presten Niels Thomessøn og illustrert med kobberstikk av prestekunstneren Didrik Muus og Knud Sevaldsøn Bang, som utførte tittelbladet. Boken er en latinsk rebusbok på versemål, der illustrasjoner erstatter deler av ord, slik at man må gjette seg til meningen. Diktene var ment som underholdende lesing, og gir blant annet gode råd til ekteskapet. Dette var en påkostet bok. Den var dedisert til arveprinsen, den senere kong Christian 5.

I alt er det bevart omkring 110 skrifter fra Thomessøns presse, og flere av dem eies av Nasjonalbiblioteket.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bang, Christen Staphensøn, Martin Luther. (1662). Postilla Catechetica […]. Christiania: Michel Thomessøn. Fulltekst hos NB digital
  • Thomessøn, Niels m.fl. (1661). Cestus Sapphicus. Christiania: Michel Thomessøn. Fulltekst hos NB digital
  • Roggen, Vibeke 2002. Intellectual play – word and picture. A study of Nils Thomassøn's Latin rebus book Cestus sapphicus. With edition, translation and a corpus of sources, 2 vols.(= Acta humaniora 98), Oslo: Unipub

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg