Michael Gielen

Faktaboks

Michael Gielen
Michael Andreas Gielen
Uttale
gˈilən
Født
20. juli 1927, Dresden, Tyskland
Død
8. mars 2019, Mondsee, Østerrike
Michael Gielen
Av /Pressefoto.

Artikkelstart

Michael Gielen var en tysk-østerriksk dirigent og komponist. Han var en av de ledende dirigentene i sin generasjon. Gielen ble særlig kjent for sitt engasjement på vegne av musikk fra det 20. århundre.

Bakgrunn og læretid

Michael Gielens far var den østerrikske teatermannen Josef Gielen, som en tid var intendant ved Burgtheater i Wien. Moren var den østerrikske skuespillerinnen Rosa Steuermann. Hennes søsken var komponisten Eduard Steuermann og skuespillerinnen Salka Viertel.

Moren var jødisk og familien flyttet derfor til Buenos Aires i 1940. Her øvet Gielen klaver med Fritz Busch og studerte klaver og teori med Edwin Leuchter. Gielen komponerte sitt første verk, en sonate for klaver og fiolin, i Buenos Aires i 1946.

Karriere

Gielen innledet sin musikerkarriere som repetitør ved Teatro Colón, operaen i Buenos Aires, hvor faren var regissør og deres berømte landsmann Erich Kleiber var musikksjef. Gielen spilte i ensemblet Agrupación Nueva Musica, som var etablert av komponisten Juan Carlos Paz. Han ble kjent med Mauricio Kagel.

Gielen var i årene 1950–1960 korrepetitør ved Wiener Staatsoper. Deretter var han kapellmester ved Kungliga Operan i Stockholm fra 1960–1965. Her ledet han i 1961 sverigepremieren på The Rake’s Progress av Igor Stravinskij i Ingmar Bergmans iscenesettelse. Han ledet urfremførelsene av operaene Drømmen om Thèrése av Lars Johan Werle i 1964 og Herr von Hancken av Karl-Birger Blomdahl i 1965.

Samtidig innledet han en internasjonal karriere som orkesterdirigent. Han var sjefdirigent i Köln fra 1965–1968, sjefdirigent for Det belgiske nasjonalorkesteret i Brussel fra 1969–1973, gjestedirigent for BBC Symfoniorkester i London fra 1978–1981 og sjefdirigent ved Cincinnati Symphony Orchestra fra 1980–1986. Han var kapellmester ved Operaen i Amsterdam fra 1972–1975.

De sentrale epokene i Gielens karriere er hans tid som musikksjef ved Operaen i Frankfurt am Main fra 1977–1987, og hans tid som sjefdirigent for SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg 1986–1999. Han samarbeidet med radikale operaregissører som Ruth Berghaus, og ble kjent for å lede komplekse og krevende samtidsverker.

Blant hans mange uroppførelser kan nevnes Bernd Alois Zimmermanns opera Die Soldaten i Frankfurt i 1965 og György Ligetis Requièm i Stockholm i 1965.

Komponist

Som komponist tilhørte Gielen den modernistiske tradisjonen etter Arnold Schönberg og den andre wienerskole. Han skrev orkesterverker, korverker og sanger.

Strykekvartetten Un vieux souvenir ble uroppført av LaSallekvartetten i 1985.

Plater og bøker

På plate ledet Gielen innspillinger av musikk både fra romantikken og fra det 20. århundre, blant annet symfoniene til Johannes Brahms og Gustav Mahler, foruten musikk fra den andre wienerskole og av nyere komponister.

Gielen utga boken Mahler im Gespräch. Die zehn Sinfonien (2003; sammen med Paul Fiebig). Hans selvbiografi Unbedingt Musik. Erinnerungen kom i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg