Moles, sausar, kjem i mange ulike variantar. Heimelaga mole er blant meksikanske kokkar sin største kunst, og dei ulike variantane kan lagast med ingrediensar som chili, frø, krydder, kakao og mykje meir. Dei mest kjende er mole poblano, med opphav frå Puebla, og mole negro frå Oaxaca. Mole blir laga til kjøtt, fisk, kylling og vegetarretter i mange kombinasjonar.
Småretter, gatemat og snacks, antojitos, finst i mangfald og kan til dømes vere små mjuke maistacoar med ulikt fyll og krydder, quesadillas, runde maistacoar fylt med ost, eller nopales fritos, steikte kaktusblad. Skåler med høvesvis grøn og raud saus, salsa verde og salsa roja, lime-båtar og salt er alltid å finne som tilbehøyr, dessutan gjerne skåler med hakka koriander og persille. I Noreg kjenner mange til guacamole, ein kald avokado-basert tjukk saus.
Tortilla-retter, ikkje å forveksle med spansk omelett av same namn, lagast i mange variantar i Mexico, som til dømes enchiladas, flautas, chilaquiles, eller tacos al pastor. Tortillaen blir først og fremst laga av mais med gul farge, men dei finst også basert på maissortar i blågrøn farge. Tortilla laga av kveite blir mest laga i dei nordlege statane og blir mest brukte i texmex.
Tamales er banan- eller maisblad som blir fylte med kjøtt, kylling eller grønsaker, blanda med ein spesiell mais-basert deig, masa, gjerne ost, og ulike krydder, og som deretter blir kokte eller dampa. Tamales blir laga i heile landet og blir rekna som ein av dei mest typiske meksikanske rettene. Dei kan nytast separat som gatemat, i mindre variantar til frukost, eller med meir tilbehøyr som middag. Tamales har vore laga i tusenvis av år, men historikarar stridest om kvar retten først vart oppfunne.
Suppene caldos, cremas og sopas er ulike varme supper. Caldo de pollo, kyllingsuppe, har vore brukt både som mat og medisin i mange år og er i stor grad adoptert av mellom anna amerikanarar som typisk lindring mot forkjøling.
Andre typiske retter er mellom anna klassikaren cochinita pibíl frå Yucatán (saftig langstekt svinekjøtt med sitrussaus), suppa/gryteretten pozole i regionale variantar, tortillasuppa sopa azteca, chile relleno (fylt paprika) og chiles en nogada, fylte chiliar/paprika i ein fløytebasert valnøttsaus med granateplefrø og persille.
Fisk og skaldyr blir laga i tallause variantar: grilla, kokt, steikt, dampa, i gryter, marinert i sitrusfrukter og så vidare. Populære fiskeretter er til dømes pescado à la veracruzana (frå Veracruz), og ceviche, rå lime-marinert fisk. Dei fleste historikarar er einige om at ceviche stammar frå Peru. Meksikanske ceviche-varianter blir laga på litt annleis vis enn den peruvianske og er ofte også noko sterkare på smak.
Kommentarar
Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logga inn for å kommentere.