Mexicali

Artikkelstart

Mexicali er hovedstaden i den meksikanske delstaten Baja California og ligger ved grensen mot USA, rett overfor søsterbyen Calexico i California. Byen har 988 417 innbyggere (INEGI, 2015).

Faktaboks

Uttale
mexikˈali

Mexicali er senter i et rikt bomullsområde, som var den viktigste eksportvaren før utbredelsen av syntetiske klær dempet etterspørselen etter bomullsfibre. I dag er hortikultur viktig, og de viktigste avlingene er vårløk og asparges. Økonomien er eksportorientert, og som i mange andre meksikanske grensebyer er det etablert mange utenlandskeide produksjonsanlegg (maquiladoraer) som produserer forbrukerelektronikk, plast, glass, frossenmat og tekstiler.

Historie

Mexicali har en stor kinesisk diaspora; på begynnelsen av 1900-tallet bodde det flere kinesere enn meksikanere her. Byen ble grunnlagt i 1903. Under forbudstiden i USA (1920–1933), da alkohol var forbudt, ble Mexicali et populært overfartssted for gamling og alkoholkonsum. Byen opplevde hurtig vekst: I 1910 hadde byen 462 innbyggere, i 1950 64 600.

Navnet Mexicali, satt sammen av de første stavelsene i Mexico og California, ble valgt som en gest for å hylle det internasjonale vennskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg