Mette Janson

Faktaboks

Mette Janson
egentlig Henrietta Jane Janson
Født
1. mai 1934, Bergen
Død
24. november 2004, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Mette Janson
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Mette Janson var en norsk journalist og tv-personlighet, kjent som Dagsrevyens første kvinnelige programleder. Hun hadde en rekke lederstillinger i NRK.

Bakgrunn

Mette Janson vokste opp i Oslo, og var søster av komponist og pianist Alfred Janson, og giftet seg senere med skuespiller og instruktør Magne Bleness. Etter utdannelse, blant annet ved Royal Academy of Dramatic Art i London og som trainee i fjernsynsproduksjon og journalistikk i Detroit og New York, kom hun tilbake til Norge i 1959.

Karriere

I NRK ble hun ansatt som programsekretær i Dagsrevyen, der hun ble den første kvinnelige journalisten og «ankerkvinnen». I 1965 kom hun til Opplysningsavdelingen (senere Samfunnsavdelingen) i NRK, hvor hun arbeidet med kulturpolitikk, sosiale problemer, kvinnesak og likestilling.

Hun gjorde seg bemerket blant annet gjennom sin samlivsprogramserie i 1969, med dens for samtiden dristige omhandling av prevensjon og seksualspørsmål; serien ble debattert i Stortinget.

Senere innehadde Janson flere administrative stillinger, blant annet stillingen som programsjef i Faktaavdelingen. For sitt arbeid ble hun tildelt flere utmerkelser.

Etter at hun i 2001 gikk av med pensjon, engasjerte hun seg i Seniorsaken, der hun en tid var generalsekretær og senere medlem av organisasjonens råd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg