Mette Janson, norsk journalist, søster av Alfred Janson, gift med Magne Bleness. Mette Janson vokste opp i Oslo. Etter utdannelse bl.a. ved Royal Academy of Dramatic Art i London og som trainee i fjernsynsproduksjon og journalistikk i Detroit og New York, kom hun tilbake til Norge i 1959. Her ble hun ansatt som programsekretær i Dagsrevyen, der hun ble den første kvinnelige journalisten og «ankerkvinnen».

I 1965 kom hun til Opplysningsavdelingen (senere Samfunnsavdelingen) i NRK, hvor hun arbeidet med kulturpolitikk, sosiale problemer, kvinnesak og likestilling. Hun gjorde seg bemerket bl.a. gjennom sin samlivsprogramserie i 1969, med dens for samtiden dristige omhandling av prevensjon og seksualspørsmål; serien ble debattert i Stortinget.

Senere innehadde Janson flere administrative stillinger, bl.a. stillingen som programsjef i Faktaavdelingen. For sitt arbeid ble hun tildelt flere utmerkelser.

Etter at hun i 2001 gikk av med pensjon, engasjerte hun seg i Seniorsaken, der hun en tid var generalsekretær og senere medlem av organisasjonens råd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.