Mette Janson, norsk journalist, søster av Alfred Janson, gift med Magne Bleness. Mette Janson vokste opp i Oslo. Etter utdannelse bl.a. ved Royal Academy of Dramatic Art i London og som trainee i fjernsynsproduksjon og journalistikk i Detroit og New York, kom hun tilbake til Norge i 1959. Her ble hun ansatt som programsekretær i Dagsrevyen, der hun ble den første kvinnelige journalisten og «ankerkvinnen».

I 1965 kom hun til Opplysningsavdelingen (senere Samfunnsavdelingen) i NRK, hvor hun arbeidet med kulturpolitikk, sosiale problemer, kvinnesak og likestilling. Hun gjorde seg bemerket bl.a. gjennom sin samlivsprogramserie i 1969, med dens for samtiden dristige omhandling av prevensjon og seksualspørsmål; serien ble debattert i Stortinget.

Senere innehadde Janson flere administrative stillinger, bl.a. stillingen som programsjef i Faktaavdelingen. For sitt arbeid ble hun tildelt flere utmerkelser.

Etter at hun i 2001 gikk av med pensjon, engasjerte hun seg i Seniorsaken, der hun en tid var generalsekretær og senere medlem av organisasjonens råd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.