Metropolitanoperaen, hovedscene for opera i New York, åpnet i 1883. «The Met», som operaen gjerne kalles lokalt, har størst budsjett av alle operahus. Operahuset drives av foreningen Metropolitan Opera Association. Operasjef fra 2006 er Peter Gelb.

Musikksjef James Levine, som har hatt stillingen siden 1976, fratrådte formelt i 2016. Kanadieren Yannick Nézet-Séguin, som dirigerte her første gang i 2009, er utnevnt som Levines etterfølger.

Operahuset er oppført etter tegninger av arkitekten Wallace K. Harrison. Det ble innviet 16. september 1966 med urpremieren på operaen Anthony and Cleopatra av Samuel Barber, og avløste dermed det opprinnelige operahuset på Broadway.

Huset er en del av det store kultursenteret Lincoln Center for the Performing Arts på Manhattan. Salen har 3788 sitteplasser. Blant utsmykningen kan nevnes de to store veggmaleriene av Marc Chagall i foajéen.

Det første operahuset var oppført på Broadway etter tegninger av arkitekten J. Cleaveland Cady. Det var finansiert av noen av New Yorks rikeste familier, og avløste Academy of Music som byens operascene. Innvielsen var 22. oktober 1883 med operaen Faust av Charles Gounod med Christina Nilsson i hovedrollen. Dette huset kom til å gjøre tjeneste helt til 1966 og ble revet i 1967.

Fra starten hadde man også årlige forestillinger i Philadelphia. Fra 1898 gjestet kompaniet hver sesong flere amerikanske byer, en ordning som varte til 1986.

I 1930-årene gikk Metropolitanoperaen over fra å være styrt av den velstående eliten til å bli en opera for byen New York med en bredere finansiering. Huset ble i 1940 overført til foreningen Metropolitan Opera Association.

Metropolitanoperaen bygget fra starten opp en sterk tradisjon for italiensk og tysk opera. En rekke betydelige dirigenter har ledet forestillinger på Metropolitan, blant dem Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Bruno Walter og Fritz Reiner og fra nyere tid Erich Leinsdorf, Leonard Bernstein, Rafael Kubelík og James Levine.

Blant de ledende solistene i tiden før og under første verdenskrig var Enrico Caruso, som sang halvparten av alle sine forestillinger her. Norskættede Olive Fremstad var også et av de store navnene i denne tiden.

Den svenske tenoren Jussi Björling feiret noen av sine største triumfer på Metropolitan 1938–1959. Blant mange senere navn kan nevnes Astrid Varnay, Birgit Nilsson, Jessye Norman, Placido Domingo og Luciano Pavarotti.

Epoken med Kirsten Flagstad 1935–1941, som oftest i partnerskap med den danske tenoren Lauritz Melchior, regnes som en Wagner-gullalder. Blant andre norske sangere som har sunget hovedroller her bør nevnes Kaja Eide Norena, Ivar F. Andresen, Aase Nordmo Løvberg, Ingrid Bjoner, Ragnar Ulfung, Anne Gjevang, Elizabeth Norberg-Schulz og Solveig Kringlebotn.

Metropolitanoperaen var tidlig ute med å overføre forestillinger på radio. Den første var 25. desember 1931, og disse radiosendte lørdagsmatinéene ble noe av en institusjon for musikkelskere i store deler av USA.

Den første fjernsynsoverførte forestillingen var i 1948. Fra 1977 ble forestillinger regelmessig sendt på fjernsynskanalen PBS, til å begynne med som direktesendinger.

Fra 2006 har man hatt et tilbud med direktesendinger i High-Definition video til kinoer. I Oslo begynte man å motta regelmessige overføringer i april 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.