Merrimac

Tegning av Merrimac/Virginia.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Merrimac var et pansret skip som ble brukt av sørstatene under den amerikanske borgerkrigen. Det deltok 9. mars 1862 i det første slaget mellom to pansrede skip.

Faktaboks

Uttale
mˈerimæk

Historie

Merrimac var opprinnelig en amerikansk dampfregatt, som ble bygd i 1856. Den ble senket av egen besetning da nordstatene oppgav Norfolk, Virginia, i april 1861. Sørstatene hevet skipet og bygde det om til et pansret kasemattskip. Skipet, som ble omdøpt til Virginia, deltok i slaget på Hampton Roads 8. og 9. mars 1862. Etter at Virginia senket to nordstatsskip og skadet ett 8. mars, møtte det nordstatenes pansrede skip Monitor 9. mars, og etter en flere timer lang duell trakk Virginia seg ut av Hampton Roads. Mannskapet på Virginia kjørte skipet på grunn og satte det i brann 11. mai etter at sørstatene evakuerte Norfolk. Til tross for navnebyttet blir dette i de fleste kilder omtalt som kampen mellom Monitor og Merrimac.

Spesifikasjoner

Virginia hadde en bestykning bestående av to tolvpunders haubitsere, seks nitommers kanoner, to syvtommers kanoner og to sekstommers kanoner

  • Lengde: 275 fot
  • Toppfart: 9 knop
  • Mannskap: 320

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg