Merit Ptah

Artikkelstart

Merit Ptah omtales som verdenshistoriens første kvinnelige lege. Legenden sier at hun levde under det andre dynastiet i oldtidens Egypt, ca. 2700 fvt. Hun har vært en prominent figur i feministiske bevegelser, og har fungert som et forbilde for kvinnelige akademikere verden over. Det finnes også et kraterVenus oppkalt etter henne.

Faktaboks

Etymologi

«elsket av guden Ptah»

Det har imidlertid blitt sådd tvil om hennes eksistens. Historikeren Jakub Kwiecinski publiserte i 2019 en artikkel der han påsto at myten om Merit Ptah oppsto som følger av en misforståelse gjort av den kanadiske legen og feministen Kate Campbell Hurd-Mead. Hun var den første som omtalte Merit Ptah i en historiebok fra 1938, der hun tilsynelatende flettet sammen historiene om en annen kvinnelig lege ved navn Peseshet og en visirs kone ved navn Merit Ptah.

Feministsymbol

Merit Ptah har fungert som et feministisk forbilde for kvinnelige leger, sykepleiere og forskere over hele verden. Hun er også et symbol på kollektivets kamp om å skrive kvinnen tilbake inn i menneskehetens historie, og fortsetter å være ansett som en heltinne i kvinnesaksbevegelsen. Til tross for at historien om henne oppsto og sirkulerte primært i hvite, eurosentriske kretser, har hun også blitt omtalt som et eksempel på de svarte afrikanernes vitenskapelige geni i afrosentrisk historieskriving. Den symbolske bruken av Merit Ptah vitner om et behov hos kvinner for å bli ansett som likeverdige i den vitenskapelige og medisinske verdenen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg