Meretz

Meretz, politisk parti i Israel ('Energi'), etablert i 1992 gjennom en sammenslåing av tre mindre partier: Mapam, Ratz og Shinui. Samarbeidet tok først form av en allianse, før de formelt gikk sammen i ett parti i 1997. Partiet var i perioden 2005-06 kjent som Metz-Yahad (eller: Metz-Yachad). Navnet er en kobling av partinavnene Mapam og Ratz.

Metz er det dominerende parti på den radikale venstresiden i israelsk politikk, ofte knyttet til landets fredsbevegelse og miljøbevegelse; partiet er medlem av Den sosialistiske internasjonale. Det definerer seg som sionistisk og sosialdemokratisk, og arbeider for varig fred med Israels naboland og en tostatsløsning, med opprettelse av en selvstendig palestinsk stat og motstand mot jødisk bosetting på okkuperte palestinske områder, og for menneskerettigheter.

Partiet har vært representert i nasjonalforsamlingen Knesset siden 1992, da det ble viktigste koalisjonspartner i regjeringen til Yitzhak Rabin fra Israels arbeiderparti - på den tid denne stilte seg bak den hemmelige fredsprosessen som førte fram til Oslo-avtalene. Meretz hadde sin største representasjon i Knesset på 1990-tallet; senere er oppslutningen svekket.

Etter valget i 1999 gikk Meretz inn i koalisjonsregjeringen til Ehud Barak (Arbeiderpartiet), til det trakk seg i 2001. En av arkitektene bak Oslo-prosessen, Yossi Beilin, ble partiets leder i 2004, etterfulgt av Tsvia Greenfeld i 2007, som følge av et svakt valgresultat i 2006. Deretter ble Haim Oron partileder i 2008; Zehava Gal-On fra 2009. I 2008 gikk Meretz sammen med Hatnua HaHadasha i et listesamarbeid forut for valget påfølgende år. Ved valget i januar 2013 oppnådde Meretz seks representanter i Knesset.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg