Melvil Dewey

Faktaboks

Melvil Dewey
Uttale
djˈu:i
Født
1851
Død
1931
Av /Kilde: New York Public Library.

Artikkelstart

Melvil Dewey, amerikansk bibliotekar, foregangsmann innen bibliotek og folkeopplysning. Han er kjent som skaperen av klassifikasjonssystemet Dewey Decimal Classification, som er blitt det mest utbredte systemet for biblioteker. Han tok initiativet til opprettelse av American Library Association 1876, og til tidsskriftet Library Journal samme år. Grunnla 1887 ved Columbia University landets første bibliotekskole, School of Library Economy. Dewey var leder av New York State Library 1889–1906 og 1904–06 også leder av alle staten New Yorks bibliotek.

Dewey viet sitt liv til arbeid på mange områder. Mest kjent er han for sin innsats for bibliotekene og spesielt dets rolle i folkeopplysning og utdanning. Her fikk han gode muligheter til å virkeliggjøre sine idéer innen organisasjon, effektivisering og standardisering. Allerede som student fikk han arbeid i biblioteket ved Amherst College hvor han fortsatte som leder etter endt studium. Det var her han begynte arbeidet med sitt eget desimalklassifikasjonssystem, med 10-tallsystemet som notasjonsbasis. Dette systemet er i dag kjent som the Dewey Decimal Classification (DDC) og benyttes i en eller annen form i 135 land. Første utgave kom i 1876. Han startet et eget forlag, Forrest Press, til å forestå oppdatering og utgivelse av systemet. I dag er Forrest Press gått inn i OCLC (Online Computer Library Center) som i dag er verdens største organisasjon for sentraliserte bibliotekstjenester. Selve vedlikeholdet av systemet ivaretas i henhold til en avtale med Library of Congress i Washington D.C.

I Norge har DDC lenge hatt en sterk posisjon – først i folkebibliotekene, men etter hvert også i fagbibliotek. Allerede ved forrige århundreskifte ble systemet innført av Håkon Nyhus, da nylig hjemvendt fra bibliotekararbeid i Chicago, ved Deichmanske bibliotek i Oslo, som det første på det europeiske fastland. Fra 1910 av holdt Kirkedepartementet kurs i bruk av systemet, og etter hvert kom det mange norske utgaver. Lenge var den norske utgaven (DDK) en forkortet og noe tilpasset versjon av DDC. I dag er DDC tilgjengelig på norsk i sin helhet, og publisert som Norsk WebDewey av Nasjonalbiblioteket.

Melvil Dewey etablerte et sentralisert tilbud for amerikanske bibliotek (Library Bureau) – blant annet ferdig trykte katalogkort. Etter modell av dette tiltaket ble Folkebibliotekenes ekspedisjonssentral (senere Biblioteksentralen) etablert i Norge.

I 1876 ble Dewey også sekretær i American Library Association og startet Library Journal. Senere ble han også president for foreningen.

I 1883 ble han sjef for biblioteket ved Columbia College. I løpet av fem år fikk han katalogisert, klassifisert, samlet og tilgjengeliggjort en boksamling som var spredt over 9 avdelinger. Samlingen besto av 100 000 bind og utlånet steg med 500 prosent.

4 år senere fikk han startet verdens første bibliotekskole. Da han ikke fikk lov til å ta opp kvinnelige studenter, flyttet han virksomheten til Albany, delstatshovedstaden i New York og ble også sjef for statsbiblioteket der. I 1905 hadde samlingen vokst til 500 000 bind. Han arbeidet hardt for at bibliotekene skulle bli et slags lærested, slik at man der kunne studere på egen hånd – men med veiledning fra ansatte lærere.

I 1894 etablerte han Lake Placid Club – et rekreasjonssted for bibliotekarer, lærere og sosialarbeidere. I praksis fikk verken jøder eller farvede adgang. Jødene krevde da at han skulle avsettes som sjef for statsbiblioteket og Dewey måtte gi seg for presset.

Han slo seg ned i Lake Placid og konsentrerte seg om klassifikasjonssystemet og videreutvikling av stedet. Han fikk også etablert et lignende rekreasjonssted i Florida : Lake Placid Club South. Etter noen år måtte han imidlertid selge det.

I nord gikk virksomheten videre, og på et tidspunkt var det over 1000 ansatte. Godfrey Dewey, Melvils sønn klarte med støtte fra daværende guvernør i New York, Franklin D. Roosevelt, å få de olympiske vinterlekene i 1932 lagt til stedet. I 1980 ble igjen stedet valgt som olympisk vinterarena. Kort tid etter ble Lake Placid Club slått konkurs. I dag står bare én bygning fra Deweys tid, men alle golfbanene og mange av vintersportsarenaene er intakte.

Melvil Deweys navn er uløselig knyttet til utvikling av bibliotekene og nesten alt som kan knyttes til disse. Mye tyder imidlertid på at han ikke var noen enkel person å ha med å gjøre. Han ble beskyldt for trakassering av kvinner i den amerikanske bibliotekforening, for økonomiske misligheter og for å styre virksomhetene temmelig eneveldig. Melvil Dewey døde i Florida i 1931, 80 år gammel.

Litteratur

  • American National Bibliography Online
  • Ole Harbos artikler i Bibliotekspressen 2001/16 og 18

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg