Mellomamerikanske trau er en geologisk struktur som avgrenser tre tektoniske plater. Det er et oseansk trau i det østlige Stillehavet på sørvest-kysten av Mellom-Amerika som strekker seg fra Mexico til Costa Rica. Trauet er 2750 kilometer langt og 6669 meter dypt.

Det Mellomamerikanske trau utgjør en tektonisk plategrense mellom Rivera, Cocos og Nazca oseanske plate som presses under Nordamerikanske og Karibiske kontinentale plate. Plategrensen utgjør en dyphavsgrop som er blant verdens dypeste subduksjonssoner.

Området har høy seismisk aktivitet der det er registrert mange av de kraftigste og mest ødeleggende jordskjelv i historien.

Jordskjelvet i Chiapas rammet sørkysten av Mexico den 7. september 2017. Jordskjelvet målte 8,1 på momentmagnitud-skalaen ved Tehuantepec-gulfen nær staten Chiapas.

Et jordskjelv ved delstaten Colima, Mexico, den 21. januar 2003 hadde styrke 7,6 på Richters skala. Rundt 2000 bygninger ble ødelagt og 10 000 mennesker ble hjemløse etter jordskjelvet.

Plategrensen har høy vulkansk aktivitet blant annet i Mexicos høyeste fjell. I Cordillera Neovolcánica ligger , vulkanene Orizaba som rager 5700 meter over havet, Popocatépetl på 5485 moh. og Ixtacíhuatl på 5286 moh.

Sørvest-kysten av Mellom-Amerika er næringsrik både i havet og langs land. Spesielt næringsrik er Tehuantepec-gulfen som har et rikt fiske. Den organiske produksjonen skyldes oppstrømmende, varmt og næringsrikt vann fra dypet i subduksjonssonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.