Færøysk er det minste av de nordiske språkene som er i bruk, og av de omkring 75 000 brukerne bor omlag to tredjedeler på Færøyene. Dansk språkpåvirkning har vært sterk og det var først i 1938 at færøysk ble skolespråk. Det ble kirkespråk i 1939 og rettsspråk i 1944. Massemedier er således viktige for å holde språket levende og ved like.

Presse

Færøyene har to store aviser i Tórshavn. Dagsavisen Dimmalætting ble grunnlagt 1878. Den gikk konkurs i 2013 og har blitt utgitt som ukesavis fra 2014. Den sosialdemokratiske Sosialurin ble grunnlagt i 1927. Av øvrige aviser kan nevnes den uavhengige Oyggjatiðindi som ikke har hatt trykte utgaver siden 2011. Eneste avis utenfor hovedstaden er ukeavisen Norðlýsið i Klaksvík.

Færøyenes første avis, Færingetidende, kom i 1852. Den var skrevet på dansk og forsøkte å ta opp kampen mot det danske embetsmannsveldet. Tiden var neppe moden for en selvstendig færøysk presse, og avisen gikk inn etter kort tid. Først fra 1878 kan man for alvor snakke om en færøysk presse. Da ble Dimmalætting startet. Dette var Færøyenes største avis og fra 1906 Sambandspartiets organ. Senere kom sosialdemokratenes Sosialurin.

Avisene har siden 2014 hatt et stabilt samlet opplag på 12 300, hvorav Sosialurin er den største med 6500.

Partipressen holdt seg lengre i Færøyene enn i de andre nordiske landene. I toppåret 1989 var det ni aviser på øyene.

Radio

Det færøyske radioselskapet Útvarp Føroya har sendt siden 1957. Sendetiden er gjennomsnittlig ti timer daglig og alle sendinger er på færøysk. Driften blir delvis finansiert av lisensavgifter, men også andre finansieringsformer som radiobingo og betalte kunngjøringer spiller en rolle. Rás 2 er en radiokanal som ble startet i 1999 som et alternativ til den statseide Útvarp Føroya. Útvarp Føroya ble slått sammen med fjernsynskanalen Sjónvarp Føroya i 2005 til selskapet Kringvarp Føroya, Færøyenes kringkasting.

Fjernsyn

Færøyene har hatt TV-sendinger siden 1978. Fram til 1984 distribuerte private selskaper danske TV-sendinger. Det statlige Sjónvarp Føroya ble etablert i 1981, startet de første sendingene i 1984 og ble fra 1989 delfinansiert av reklame. I 2004 besluttet Kulturdepartementet å slå sammen Sjónvarp Føroya og Útvarp Føroya til allmennkringkasteren Kringvarp Føroya av kostnadsmessige årsaker. Kringvarp Føroya sender og publiserer på færøysk innen radio, fjernsyn og nye medier som finansieres av en blanding av lisens, reklame og inntekter fra radio- og TV-Bingo.

Ut over Kringvarp Føroya funnes en rekke lokale radio- og tv-selskaper som primært sender danske og utenlandske radio- og tv-kanaler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg