Massemedier i Japan omfatter en rekke aviser, magasiner og radio- og fjernsynskanaler. Det utgis omkring 120 dagsaviser og 85 ukeaviser. Det statlige kringkastingsselskapet Nippon Hoso Kyokai (NHK) har flere fjernsyns- og radiokanaler. Det finnes mange kommersielle fjernsyns- og radioselskaper.

Pressefrihet

Først etter andre verdenskrig fikk Japan en form for pressefrihet, men lover om destruktiv virksomhet og om beskyttelse av statshemmeligheter legger stadig sterke bånd på ytringsfriheten. I 2023 lå Japan på 68. plass av 180 land på Reportere uten grensers rangering av pressefrihet i verden. Av en poengsum fra 0 til 100, der 100 er best, fikk Japan 64 poeng i 2023.

Presse

De første moderne aviser i Japan så dagens lys etter at landets isolasjon ble brutt i siste halvdel av 1800-tallet. Den første storavisen, Osaki Asahi Shimbun (Den oppadgående sol) ble grunnlagt av Ryuhei Murayama i 1879 og har tross mange politiske omveltninger bestått helt opp til våre dager. Den danner fundamentet i et av verdens største aviskonserner.

I 1897 fikk landet sin første aftenavis, og samtidig ble den første internasjonale kontakt etablert med Reuter. Klimaet i avisverdenen var lenge hardt, og myndighetene bekjempet alle opposisjonelle og kritiske tendenser. Først etter andre verdenskrig fikk Japan en form for pressefrihet.

Teknisk står japansk presse meget høyt, men fremstillingsmessig har det innviklede skriftspråket skapt store problemer.

Størst opplag av Tokyo-avisene har Yomiuri Shimbun (grunnlagt i 1874), Asahi Shimbun (grunnlagt i 1879), Nikkei (grunnlagt i 1876) og Mainichi Shimbun (grunnlagt i 1872). Både Asahi Shimbun og Yomiuri Shimbun har engelskspråklige utgaver, Asahis utkommer i samarbeid med International Herald Tribune. To andre engelskspråklige aviser i Tokyo er Japan Times (grunnlagt i 1897) og Daily Yomiuri (grunnlagt i 1955); en tredje, Mainichi Daily News, har fra 2001 bare en nettutgave.

En viktig del av japansk presse er også de ukentlige nyhetsavisene.

Radio og fjernsyn

Det statlige kringkastingsselskapet Nippon Hoso Kyokai (NHK), grunnlagt i 1925, er en public service-kringkaster. Det startet fjernsynssendinger i 1952, og har nå to jordbaserte fjernsynskanaler, tre satellittkanaler og tre radiokanaler. Driften finansieres gjennom lisensavgift. De fleste programmene NHK sender er produsert i Japan. Cirka 80 prosent av sendingene er informasjons- og kulturprogrammer, og cirka 20 prosent er underholdning.

Det finnes også fem landsdekkende, privateide fjernsynsnettverk. De kommersielle radio- og fjernsynsstasjonene sender hovedsakelig underholdningsprogrammer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg