Eritrea har lav grad av pressefrihet. Alle medier er statseid og kontrollert av informasjonsdepartementet. I 2020 dreide det seg om 4 aviser, to fjernsynskanaler og tre radiostasjoner. Disse sender på flere språk. Tilgangen til internett er svært begrenset.

I 1996 vedtok regjeringen en lov som krevde godkjenning av privat nyhetsformidling, journalister og aviser. I 2001 ble 8 uavhengige aviser forbudt, 10 journalister og 11 ledende reformpolitikere arrestert for i flere brev til president Afewerki å ha krevd politiske reformer. Flere sitter fortsatt fengslet.

Reportere uten grenser har de siste tiårene betegnet mediasituasjonen i landet som «ikke fri» og rangert landet nederst på sin indeks for pressefrihet, etter Nord-Korea. Sammen med Amnesty International har de krevd løslatelse av fengslede journalister. Blant dem er den svensk-eritreiske journalisten og forfatteren Dawit Isaak – Sveriges eneste samvittighetsfange – den mest kjente. Han ble arrestert i 2001 i forbindelse med reform-aksjonen. Det har siden 2011 versert rykter om at han er død.

Ulike, opposisjonelle eritreiske diaspora-miljøer har betydelig virksomhet på internett og spiller en rolle i landets politiske utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg