Media i Tsjad

Artikkelstart

Medielandskapet i Tsjad er preget av at store deler av den rurale befolkningen ikke kan lese, at tilgangen til mobil datatrafikk og internett er begrenset til byene, og at både aviser og internettforbindelse er veldig dyrt.

På tross av at Tsjad styres strengt av president Déby siden kuppet i 1990, er presse- og informasjonsfriheten relativt stor. Myndighetene kontrollerer imidlertid sosiale medier og blokkerer tilgang til disse når den politiske tilstanden i landet er tilspisset.

Aviser

Det publiseres flere aviser i Tsjad. Regjeringsorganet Le Progres er den eneste dagsavisen i landet. De andre kommer ut ukentlig eller sjeldnere. Blant de største og mest levedyktige er L'Obervateur og La Voix og N'Djamena Hebdo. Avisene kan sjeldent kjøpes utenfor hovedstaden Ndjamena fordi distribusjonen er usikker og langsom, i tillegg til at markedet et lite. Avisopplagene er små (2000–3000 eksemplarer) og avisene er så dyre, cirka syv kroner, at kun en liten middelklasse har råd til å kjøpe dem.

I september 2020 ble 12 av landet aviser suspendert for tre måneder av det regimevennlige organet utpekt for å kontrollere medier i landet. Formelt sett ble de suspendert fordi redaktørene ikke hadde formell journalistutdanning; reelt sett ble de suspendert fordi de skrev kritisk om president Déby eller folk i hans nære omgangskrets.

Radio og TV

De fleste i landet har egen radio, og noen har tilgang til TV. Radionyheter formidles både på fransk, arabisk og ulike lokale språk. Det finnes både offentlige og private nasjonale radiokanaler. Dessuten finnes det i en rekke større byer private radiokanaler som sender på lokale språk. Staten eier og kontrollerer Tsjads eneste TV-kanal via L’Office National de Radiodiffusion et de Télévision. De statlige nyhetssendingene er veldig fokuserte på og svært positive til president Idriss Déby og hans kone Hinda Déby.

Mobiltelefoni og mobilt internett

Mens mobiltelefoner er svært utbredt i Tsjad, var det først i 2014 at deler av landet fikk 3G-dekning og således kunne tilby abonnenter internett-tilgang på mobil. Prisen for datatrafikk på mobil er imidlertid så høy at bare en liten andel av de rikeste har råd til å benytte dette. Myndighetene har en tendens til å stenge sosiale medier som Facebook og Instagram i forkant av valg og under demonstrasjoner.

Internettmedier

Internettkafeer er vanlig i de store byene. Nyheter fra blogger og nettaviser unnslipper myndighetenes sensur og er blitt veldig populære blant den utdannede delen av befolkningen. De mest oppdaterte informasjonskanalene på internett er den regimevennlige Journal du Tchad og den svært regimekritiske Tchad Actuel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg