Meïr Aron Goldschmidt

Faktaboks

Meïr Aron Goldschmidt
Født
26. oktober 1819, Vordingborg
Død
15. august 1887, København
Tegning av Goldschmidt fra boken Danske Stormænd fra de seneste aarhundreder, L. F. La Cour og Knud Fabricius, 1912.

Artikkelstart

Meïr Aron Goldschmidt var en dansk forfatter. Han var den første jødiske skribenten i dansk litteratur som for alvor tok opp det jødiske problemet og belyste det fremragende og åpenhjertig, ofte til forargelse for sine religionsfeller. Goldschmidt er 1860-årenes største danske forfatter, en fin psykolog og ypperlig journalist.

Han var født i Vordingborg, men kom senere i en ortodoks onkels hjem i København. Han tok studenteksamen og grunnla så Næstved Ugeblad, solgte det med fortjeneste og grunnla i 1840 det skarpe, frisinnede vittighetsblad Corsaren, som han igjen solgte, ikke minst fordi det hadde brakt ham i fiendskap med Søren Kierkegaard, som han beundret. I 1847–1859 utgav han ukebladet Nord og syd, hvor han skrev gode innlegg til fordel for helstatspolitikken, men uten politisk suksess.

Samtidig vokste hans forfatterskap frem. I 1845 kom En jøde, en litt overeksponert roman; i tidsskriftet offentliggjorde han den store tids- og idéroman Hjemløs. Fra 1846 kom i flere samlinger hans fine og poengterte fortellinger, med jødiske og danske emner. Fra 1860-årene er de to beste av hans romaner, Arvingen og Ravnen. Sine tanker utformet han i et filosofisk system, Nemesis-læren, som ble fullt utbygd i hans Livserindringer og resultater (1877).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg