McSweeney's

Artikkelstart

McSweeney's er et amerikansk forlag. Forlaget holder til i San Francisco. Forlaget ble grunnlagt i 1998 av forfatteren Dave Eggers.

McSweeney's er ifølge Eggers oppkalt etter en mystisk person ved navn «Timothy McSweeney», som sendte brev til familien hans da han var barn. Denne historien er betegnende for forlagets profil, som vektlegger smale litterære utgivelser, mange av dem humoristiske. Eggers, som blant annet har bakgrunn innen grafisk design, har også bidratt til å gi forlaget et særpreget visuelt uttrykk, med koblinger til tegneserier og plakatkunst.

I tillegg til bokutgivelsene har forlaget en portefølje med tidsskrifter og andre publikasjoner, herunder podcaster og humorstoff på nett. De mest kjente av disse er Timothy McSweeney's Quarterly Concern, som trykker litteraturstoff og nyskrevet litteratur, og The Believer, et månedlig magasin med vekt på kultur og litteratur der blant andre forfatteren Nick Hornby har vært fast spaltist.

Forlagets stil og tone er ikke enhetlig, men har røtter i Dave Eggers' litterære poetikk, med lekenhet og inderlighet som viktige kjennetegn. Det er tilknyttet den ideelle stiftelsen 826 Valencia (oppkalt etter gateadressen i San Francisco), som blant annet driver med leksehjelp og skrivetrening for barn og unge, og driver flere butikker med en fantastisk eller eksentrisk profil. Den opprinnelige butikken på 826 Valencia er en «Pirate supply store» som i tillegg til bøker selger rekvisitter og utstyr for sjørøvere i alle aldre; ellers finnes butikker med superhelt- og tidsreisetematikk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg