McDonald's

Artikkelstart

McDonald's er en amerikansk restaurantkjede med salg av hamburgere og annen hurtigmat. Kjeden er verdens største på området og omfatter over 31 000 restauranter i cirka 120 land, de fleste (omtrent 70 prosent) basert på franchising. Hovedkontoret ligger i Oak Brook ved Chicago i Illinois, USA.

Faktaboks

Uttale
məkdˈånəldz
Etymologi

McDonald's Corporation

McDonald's er flere steder i verden blitt et symbol for økende globalisering og eksport av amerikansk kultur og næringsliv og utsatt for protestdemonstrasjoner. Kjeden kritiseres også for å servere usunn mat som bidrar til overvekt, særlig hos ungdom.

I 2020 hadde McDonald's en global omsetning på omtrent 21 milliarder amerikanske dollar, og rundt 208 000 ansatte.

Historikk

Brødrene Maurice (Mac) og Richard (Dick) McDonald åpnet i 1948 en drive-in restaurant i San Bernardino, California, som serverte hamburgere, pommes frites og milkshake. Brødrene hadde fra 1940 drevet en lignende grillrestaurant samme sted. I 1953 utvidet de driften til flere restauranter via franchising, og i 1954 gjorde de Raymond Albert Kroc (1902–1984), en selger av milkshake-maskiner, til sin franchise-agent. Han åpnet i 1955 selv en restaurant i Des Plaines, Illinois, som kjeden nå refererer til som sin første og selskapets start.

I 1960 omfattet kjeden (nå McDonald's Corporation) over 200 restauranter i USA, og året etter kjøpte Kroc ut brødrene og lanserte logoen med en M formet som to gyldne buer (Golden Arches). Logoformen var tidligere brukt som byggedesign i brødrene McDonalds første restauranter.

Reklamefiguren og klovnen Ronald McDonald kom på TV første gang i 1963, og McDonald's ble i 1965 et børsnotert aksjeselskap. I 1968, samme år som hamburgeren Big Mac ble lansert, åpnet McDonald's sin restaurant nummer tusen, og gjennom 1970-årene økte antall restauranter med cirka 500 per år.

Den første restauranten utenfor USA ble åpnet i Canada i 1967, de første i Europa i Tyskland og Nederland i 1971, den første i Norden i Sverige i 1973 (Stockholm), og i 1990 åpnet McDonald's en restaurant i Moskva.

McDonald's Norge

I Norge ble den første McDonald's-restauranten åpnet i Nedre Slottsgate i Oslo i 1983, av gründer og tidligere administrerende direktør Theo Holm. Det norske datterselskapet McDonald's Norge AS eies i dag av selskapet Food Folk Norge AS. McDonald's Norge AS har i dag over 70 restauranter i Norge, med en omsetning på over 2 milliarder kroner og rundt 3000 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg