Mayrhofen

Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Mayrhofen er en kommune i Østerrike. Kommunen ligger i forbundslandet Tirol og har 3800 innbyggere (2018). Kommunesentret ligger innerst i Zillertal på 630 meters høyde, cirka 65 kilometer (øst og sør) fra Innsbruck. Ziller er en sideelv til Inn. I kommunen ligger flere fjelltopper som er over 3000 meter høye, den høyeste er Großer Löffler (3379 moh.) på grensen til Italia.

Faktaboks

Uttale
'majərhå:fən ell. majər'hå:fən
Etymologi
Mayr- (egentlig Meier) fra latin maior (domus) ‘forpakter’. -Hofen er bøyingsform av hof ‘gård, gårdsanlegg’.

Mayrhofen er mest kjent som turiststed, både for sommer- og vintergjester, og er det nest største i Tirol med 1,4 millioner overnattinger i 2011. Vintersportsområdet Ski Zillertal 3000 hører til Mayrhofen med flere heisanlegg og gondolbanene Penkenbahn og Ahornbahn. Ahornbahn som åpnet i 2006, er den største i sitt slag i Østerrike; kabinen gir plass til hele 160 passasjerer. På den 2250 meter høye fjelltoppen Horberg står en pyramideformet bygning som heter Schneekarhütte, bygget av naturstein fra stedet. Her er det restaurant (og eventuell overnattingsmulighet).

Som de fleste vintersportsstedene i Alpene har også Mayrhofen utviklet seg fra en ganske fattig landsby på 1800-tallet til en temmelig monden hotellby. I 1969 fikk Mayrhofen status som Marktgemeinde, det vil si «kommune med spesiell betydning på grunn av sin geografiske beliggenhet og næringslivets karakter». Kommunen har også fått flere utmerkelser for bevaring av natur- og bygningsmiljø, blant annet fra Europarådet.

Mayrhofen er også en populær kongressby. I samarbeid med universitetet i Innsbruck holdes det språkkurs i tysk for utlendinger på høyskolenivå. Dessuten arrangeres det regelmessig forskjellige videreutdanningskurs for anestesileger. Et av de største kraftverkene i Østerrike ligger også her, med vannkraft fra Stillupp-reservoaret i fjellet ovenfor. Det er demmet opp med en 28 meter høy dam som er nærmere 500 meter lang.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg