Etter at Komorene erklærte seg selvstendig i juli 1975, har Mayotte blitt administrert av Frankrike. Komorene gjør territorielt krav på Mayotte og representerer øya i internasjonale fora, men Frankrike har ikke villet overdra myndigheten til Komorene, og har isteden gitt Mayotte en spesiell status som «collectivité territoriale». Mayotte har én representant i den franske nasjonalforsamlingen og én i senatet. Frankrike avholdt 1976 folkeavstemning på Mayotte, hvor et flertall ønsket fortsatt tilknytning til Frankrike fremfor innlemmelse i Komorene.

I 1984 kunngjorde Frankrike at landet hadde til hensikt å oppgi Mayotte, men først etter en ny folkeavstemning, som senere er blitt utsatt. Både FN og OAU støtter Komorenes suverenitetskrav. Det har både i 1980- og 1990-årene vært motsetninger mellom befolkningen på Mayotte og illegale innvandrere fra Komorene.

Mayottes økonomi er helt og holdent basert på jordbruk, vesentlig dyrking av vanilje, ylang-ylang, kaffe og kopra. Frankrike yter økonomisk bistand og har en liten troppestyrke stasjonert på Mayotte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.