Etter at Komorene erklærte seg selvstendig i juli 1975, har Mayotte blitt administrert av Frankrike. Komorene gjør territorielt krav på Mayotte og representerer øya i internasjonale fora, men Frankrike har ikke villet overdra myndigheten til Komorene, og har isteden gitt Mayotte en spesiell status som «collectivité territoriale». Mayotte har én representant i den franske nasjonalforsamlingen og én i senatet. Frankrike avholdt 1976 folkeavstemning på Mayotte, hvor et flertall ønsket fortsatt tilknytning til Frankrike fremfor innlemmelse i Komorene.

I 1984 kunngjorde Frankrike at landet hadde til hensikt å oppgi Mayotte, men først etter en ny folkeavstemning, som senere er blitt utsatt. Både FN og OAU støtter Komorenes suverenitetskrav. Det har både i 1980- og 1990-årene vært motsetninger mellom befolkningen på Mayotte og illegale innvandrere fra Komorene.

Mayottes økonomi er helt og holdent basert på jordbruk, vesentlig dyrking av vanilje, ylang-ylang, kaffe og kopra. Frankrike yter økonomisk bistand og har en liten troppestyrke stasjonert på Mayotte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.