Maxie Wander

Faktaboks

Maxie Wander
Født
3. januar 1933, Wien
Død
21. november 1977, Potsdam

Artikkelstart

Maxie Wander var en tyskspråklig forfatter, journalist og fotograf. Maxie Wander, som flyttet fra Wien til Øst-Tyskland (DDR) i 1958, var en representant for 1970-åras såkalte kvinnelitteratur i det tyskspråklige området. Hennes bok Guten Morgen, du Schöne (1976), hvor hun dokumenterer kvinners livshverdag i DDR, ble en kultbok både i Øst- og i Vest-Tyskland.

Biografi

Maxie Wander vokste opp som Elfriede Brunner i Wien. I 1956 giftet hun seg med den østerrikske forfatteren Fred Wander; to år senere flyttet ekteparet til DDR. Der arbeidet Maxie Wander som journalist, fotograf og forfatter, hun skrev også dreiebøker. Hun døde av kreft, bare 44 år gammel, kort tid etter at Guten Morgen, du Schöne hadde kommet ut.

Forfatterskap

Guten Morgen, du Schöne

Maxie Wanders viktigste verk er boka Guten Morgen, du Schöne. Protokolle nach Tonband (1976). Boka består av intervjuer med søtten ulike kvinner i DDR, som snakker om sitt eget liv, både privatliv, erfaringer i arbeidslivet og om sine ønsker og drømmer. Intervjuene er bearbeidet språklig, utvidet gjennom egne refleksjoner, men Maxie Wander lyktes likevel med å beholde kvinnenes individuelle stemmer og skape et autentisk inntrykk. I intervjuene reflekteres kvinners livsvilkår i et samfunn som er basert på menns premisser. Boka dokumenterer at selv ikke i DDR, som på mange områder ga kvinner flere rettigheter enn Vest-Tyskland, var kvinner likestilt menn. Selv om samtalene tar utgangspunkt i DDR-samfunnets rammer, er både de problemene og de lengslene kvinnene artikulerer gyldige for kvinner også i Vest-Europa. Boka ble umiddelbart svært populær. Christa Wolf skrev et forord til den vesttyske linsensutgaven, dette ble senere tatt opp i DDR-utgaven.

Boka kan sammenliknes med Sara Kirsch’ Die Pantherfrau (1973), som Kirsch skrev på grunnlag av en rekke intervjuer med kvinner i DDR. Begge publikasjonene regnes som såkalt protokollitteratur, en dokumentarisk sjanger som utviklet seg særlig i Vest-Tyskland (blant de mest kjente eksemplene er Erika Runges Bottroper Protokolle (1968) og i DDRpå 1960- og 1970-tallet.

Guten Morgen, du Schöne ble adaptert for teater i 1978 (DDR), samme år som serie for DDR-fjernsyn (enkelte episoder ble stoppet av sensuren og først vist etter 1989).

Dagbøker og brev

Maxie Wanders dagbøker og brev kom ut posthumt. Ektemannen Fred Wander ga i 1979 ut hennes Tagebücher und Briefe (den vesttyske utgaven kom ut under tittelen Leben wär’ eine prima Alternative. Tagebuchaufzeichnungen und Briefe), i 1990 Ein Leben ist nicht genug. Dagbøkene og brevene dokumenterer både Maxie Wanders arbeidsvilkår som forfatter og hennes personlige liv, sterkt preget av blant annet kampen mot kreftsykdommen som hun døde av, bare 44 år gammel.

Betydning

Selv om Maxie Wander ikke etterlot seg noe omfattende verk, bidro hun til å øke interessen for kvinners livsvilkår på 1970-tallet. Guten Morgen, du Schöne ble en kultbok, ikke bare i DDR, men også i resten av det tyskspråklige området. Den er fortsatt en av den tyske kvinnelitteraturens moderne klassikere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg