Max Roach

Faktaboks

Max Roach

Maxwell Lemuel Roach

uttale:
routʃ
født:
10. januar 1924, Pasquotank County, North Carolina
død:
16. august 2007, New York City
Andre kilder påstår at han ble født 8. januar 1925

Max Roach var en amerikansk jazzmusiker, trommeslager, komponist og orkesterleder som var en forgrunnsfigur innen moderne trommespill.

Han vokste opp i New York City. Fra midten av 1940-årene samarbeidet han blant annet med Charlie Parker og Dizzy Gillespie, og var helt sentral i utviklingen av trommenes plass i bebopstilen. I 1950-årene ledet han en mye omtalt gruppe sammen med trompeteren Clifford Brown.

Han deltok svært aktivt i 1960-årenes kamp for svart likestilling i USA, noe som også sto i sentrum for en rekke av hans plateinnspillinger. Roach ledet senere et perkusjonsensemble, M'Boom, samt egne jazzgrupper som tidvis samarbeidet med en strykekvartett.

I 1970- og 1980-årene medvirket han på en serie duoinnspillinger, blant annet med Cecil Taylor, Archie Shepp og Anthony Braxton, og han var også en av de første jazzmusikere som samarbeidet med rap-artister. Blant hans album under eget navn kan nevnes We Insist! - Max Roach's Freedom Now Suite (1960), To the Max! (1991) og With The New Orchestra of Boston and the So What Brass Quintet (1996).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg