Max Euwe

Faktaboks

Max Euwe
Machgielis Euwe
Uttale
ˈø:wə
Født
20. mai 1901, Amsterdam, Nederland
Død
26. november 1981, Amsterdam

Artikkelstart

Max Euwe var en nederlandsk sjakkspiller.

Han var verdensmester i perioden 1935–1937. Han ble den femte verdensmesteren ved å beseire Alexander Alekhine, men to år senere tok Alekhine tittelen tilbake i en kamp han vant overbevisende med 15,9-9,5. Noen forklarer Euwes tid som verdensmester med Alekhines varierende form, men Euwe var i verdenstoppen gjennom hele 1930-tallet. Med tanke på at Euwe aldri var en profesjonell sjakkspiller, var seieren over Alekhine en stor bragd.

Med en doktorgrad i matematikk arbeidet Euwe både som matematiker, ingeniør, astronom og informatiker. Videre var han også en habil bokser. Etter andre verdenskrig ble han professor i dataprogrammering. Euwe var president i Verdenssjakkforbundet FIDE i perioden 1970–1978. Han er den eneste som har vært både verdensmester og FIDE-president. Han utmerket seg også som en dyktig og svært produktiv sjakkskribent, med over 70 utgitte bøker.

Spillestil

Euwe var kjent for en systematisk tilærming til sjakk, ganske sikkert påvirket av hans vitenskapelige bakgrunn. Han kjente til mye åpningsteori, og var med å utvikle kunnskapen om den første delen av partiet. Euwe talte varmt for posisjonelle elementer som bondestrukturer og aktive offiserer, og beskrev hvordan man kan oppnå en sunn og harmonisk stilling som sakte forbedres. Selv samtiden syntes det var et paradoks at så mange av partiene til Euwe, blant annet i kampene mot Alekhine, ble kompliserte og tveeggede. En av Euwes største styrker var hans taktiske regneferdigheter, og han vant ofte ved å straffe motstanderens feil i kompliserte stillinger.

Euwes suksess var i stor grad resultat av hardt arbeid, og antagelig i mindre grad talent. Det viste seg i hans relativt gradvise progresjon sammenlignet med de andre verdensmestrene fra samme periode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg