Mauritius' flagg og våpen

Mauritius vedtok sitt nasjonalflagg da øya ble selvstendig 12. mars 1968. Det var tegnet av Gurudutt Moher (1924–2017). Proporsjonene er 2:3. Flagget kalles Four bands eller Les Quatre Bandes.
.
Våpenet ble antatt av kong Edward 7. den 25. august 1906.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Mauritius' flagg har fire like brede horisontale striper i rødt, blått, gult og grønt. Det ble offisielt antatt 12. mars 1968 da øya ble selvstendig, men stadig i Det britiske samveldet med dronning Elizabeth 2. som statsoverhode. 24 år senere, 12. mars 1992, ble republikken Mauritius proklamert.

Flagget er både nasjonalflagg og statsflagg til lands. Til sjøs følger landet gammel britisk flaggskikk: handelsflagget er rødt og statens flagg blått, begge med nasjonalflagget «Les quatre bandes» som kanton og statsvåpenet midt i ytre halvdel av flagget. Kystvaktens flagg er hvitt med en vertikal stripe i blått og to i rødt hver side, og et rødt anker i midten under en gul stjerne. Proporsjonene er 1:2 for flaggene til sjøs, bortsett fra at kystvaktens flagg har 26:57.

Flaggets historie

Mauritius var ubebodd til øya i 1638 ble koloni under Nederland, fra 1715 Frankrike og fra 1810 Storbritannia. Befolkningen etter kolonitiden er for en stor del etterkommere av slaver fra Madagaskar, Afrika og India. Flaggets fire farger gjenspeiler en broket historie og et etnisk mangfold, som også har medført politiske motsetninger. Rødt representerer kampen for frihet og selvstendighet, blått står for Indiahavet, gult for «frihetens lys som skinner over øya», og grønt for landbruket og fargen som dominerer årets 12 måneder. Men urolighetene i 1965 og 1968 og ønsket om å forene nasjonen gjorde at fargene også var ment å stå for den tids fire politiske partier: Rødt for det sosialdemokratiske parti, blått for det konservative parti, gult for det sosialistiske indo-mauritiske parti, og grønt for islamistene. Alle i ett flagg.

Statsvåpenet

Statsvåpenet ble approbert av kong Edward 7. i 1906. Skjoldet er kvadrert: 1. I blått et gyllent skip med seil og årer, 2. I gull tre grønne palmer, 3. i gull en stående rød nøkkel, 4. i blått en hvit stjerne over et oppstigende hvitt fjell. Skjoldholder dexter en dronte i rødt og sølv, skrådelt sinister med tinnesnitt, skjoldholder sinister en sambarhjort i rødt og sølv, skrådelt dexter med tinnesnitt, hver holdende et sukkerrør i naturfarger. Under skjoldet et rødt bånd med motto: STELLA CLAVISQUE MARIS INDICI, 'Ledestjernen og nøkkelen til Det indiske hav'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg