Mauritia

Mauritia frukt. Napo provinsen, Ecuador
Mauritia frukt, Ecuador
Mauritia flexuosa med frukt. Belém, Brasil
Mauritia flexuosa med frukt. Belém, Brasil
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mauritia er en slekt i palmefamilien med to arter, Mauritia flexuosa og M. carana, utbredt i tropisk Sør-Amerika. Artene er særbu, har vifteformede blad og frukter dekket av overlappende rødbrune skjell. Begge arter danner skoger i oversvømmede områder. De er viktige nytteplanter i sitt utbredelsesområde. Fruktene er en viktig næringskilde for mange ville dyr, og frøene spredes dels av fisk.

Faktaboks

Uttale
maurˈitia
Også kjent som

burití, aguaje, morete

Mauritia flexuosa er vidt utbredt i nordlige Sør-Amerika øst for Andesfjellene hvor den vokser i store bestander i sumpområder og langs elver. Palmen har opptil 25 meter høy og 60 cm tykk stamme. Bladene er opptil 4,5 meter brede med opptil 9 meter lang bladstilk. Arten er blant de mest anvendte palmer i Amazonas-området. Det oransje fruktkjøttet er næringsrikt og spises ferskt, tørket eller fermentert. Av blad og bladstilk utvinnes fiber til tau og flettverk. Palmevin og stivelse utvinnes fra stammen. I felte stammer utvikler larver av snutebillen Rhynchophorus palmarum seg. Disse er høyt verdsatt som mat i Amazonas-området.

Mauritia carana har snevrere utbredelse og vokser særlig på næringsfattig sandgrunn langs elver med svart vann, som Rio Negro. Blad brukes til utvinning av fiber og til taktekking.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg