Mauritania

Fra en av Mauritanias kamelruter.

Av /KF-arkiv ※.
Mauritania

I overkant av 60 % av barna i aldersgruppen 6–12 år går i grunnskolen i Mauritania. På bildet sees en gruppe jenter som får undervisning utendørs.

Av /KF-arkiv ※.

Folketallet i Mauritania var i 2021 anslått til drøyt 4 millioner innbyggere, noe som tilsvarer en befolkningstetthet på rundt 3,8 per kvadratkilometer. Den årlige tilveksten i landets befolkning er estimert til 2 prosent. Landets høye fødselstall har gitt en svært «ung» befolkning: 37,5 prosent er under 15 år, og bare 3,29 prosent er over 65 år (2020). Forventet levealder for kvinner er 67,3 år, og for menn 62,4 år (2021).

Omkring 70 prosent av befolkningen er av maurisk (arabisk-berbisk) herkomst, og er delt i to grupper: overklassen Bidan, eller «hvite maurere», og de tidligere slavene Harattin, eller «svarte maurere». Slaveriet ble formelt forbudt i 1980, men det har likevel fortsatt enkelte steder. Disse, og svært mange av de tidligere slavene, lever under elendige forhold.

De resterende 30 prosentene tilhører folkegrupper som tukolor, fulani, soninke og wolof. Disse lever langs Senegalelven i sør, og de fleste av dem er fastboende jordbrukere. Før tørkekatastrofen i 1970-årene levde flesteparten av maurerne som fedriftsnomader, men på grunn av tørken flyttet mange inn til byene. 2020 levde 55 prosent av landets befolkningen i byene. Største by er hovedstaden Nouakchott.

Religion

Landet ble islamisert mot slutten av 600-tallet, men islam ble først allment praktisert etter 1000-tallet som et resultat av marokkansk misjonsvirksomhet. Chinguetti ble grunnlagt som et sufi-sentrum på 1200-tallet, og sufi-brorskap spiller fortsatt en rolle i religiøst liv. 99,5 prosent av befolkningen er sunnimuslimer. Det finnes en liten katolsk minoritet (0,2 prosent) og en liten gruppe tilhengere av lokale stammereligioner (0,3 prosent).

Språk

Arabisk og fransk er offisielle språk. Utbredt over hele landet som omgangsspråk er hassania, som er en arabisk dialekt med betydelig innslag av berberdialekter. I sør snakkes berberspråket zenaga. Språkfamilien niger-kongo er representert med fulani og wolof (vestatlantiske språk) og soninke (mandespråk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg