Mauritanias befolkning

Bebyggelse i utkanten av hovedstaden Nouakchott. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Fra en av Mauritanias kamelruter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Folketallet i Mauritania var 2013 anslått til nær 3,9 millioner innbyggere, noe som tilsvarer en befolkningstetthet på 3,8 per km2. Den årlige tilveksten i landets befolkning er estimert til 2,8 %. Landets høye fødselstall har gitt en svært «ung» befolkning, 40 % er under 15 år, og bare 3,2 % er over 65 år. Forventet levealder for kvinner er 62,9 år, og for menn 59,9 år.

Omkring 80 % av befolkningen er av maurisk (arabisk-berbisk) herkomst, og er delt i to grupper: overklassen Bidan eller «hvite maurere» og de tidligere slavene Harattin eller «svarte maurere». Slaveriet ble formelt forbudt i 1980, men det har likevel fortsatt enkelte steder. Disse, og svært mange av de tidligere slavene, lever under elendige forhold.

Folkegrupper som tukolor (12 %), fulani (5 %), soninke (3 %) og wolof lever langs Senegalelven i sør, de fleste av dem er fastboende jordbrukere. Før tørkekatastrofen i 1970-årene levde flesteparten av maurerne som fedriftsnomader, men pga. tørken flyttet mange inn til byene, og i 2004 levde 60 % av landets befolkningen i byene. Største by er hovedstaden Nouakchott.

Religion

Landet ble islamisert mot slutten av 600-tallet, men islam ble først allment praktisert etter 1000-tallet som et resultat av marokkansk misjonsvirksomhet. Chinguetti ble grunnlagt som et sufi-sentrum på 1200-tallet, og sufi-brorskap spiller fortsatt en rolle i religiøst liv. 99,5 % av befolkningen er sunni-muslimer. Det finnes en liten katolsk minoritet (0,2 %) og en liten gruppe tilhengere av lokale stammereligioner (0,3 %).

Språk

Arabisk og fransk er offisielle språk. Utbredt over hele landet som omgangsspråk er hassania, en arabisk dialekt med betydelig innslag av berberdialekter. I sør snakkes berberspråket zenaga. Språkfamilien niger-kongo er representert med fulani og wolof (vestatlantiske språk) og soninke (mandespråk).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg