Folketallet i Mauritania var 2013 anslått til nær 3,9 millioner innbyggere, noe som tilsvarer en befolkningstetthet på 3,8 per km2. Den årlige tilveksten i landets befolkning er estimert til 2,8 %. Landets høye fødselstall har gitt en svært «ung» befolkning, 40 % er under 15 år, og bare 3,2 % er over 65 år. Forventet levealder for kvinner er 62,9 år, og for menn 59,9 år.

Omkring 80 % av befolkningen er av maurisk (arabisk-berbisk) herkomst, og er delt i to grupper: overklassen Bidan eller «hvite maurere» og de tidligere slavene Harattin eller «svarte maurere». Slaveriet ble formelt forbudt i 1980, men det har likevel fortsatt enkelte steder. Disse, og svært mange av de tidligere slavene, lever under elendige forhold.

Folkegrupper som tukolor (12 %), fulani (5 %), soninke (3 %) og wolof lever langs Senegalelven i sør, de fleste av dem er fastboende jordbrukere. Før tørkekatastrofen i 1970-årene levde flesteparten av maurerne som fedriftsnomader, men pga. tørken flyttet mange inn til byene, og i 2004 levde 60 % av landets befolkningen i byene. Største by er hovedstaden Nouakchott.

Landet ble islamisert mot slutten av 600-tallet, men islam ble først allment praktisert etter 1000-tallet som et resultat av marokkansk misjonsvirksomhet. Chinguetti ble grunnlagt som et sufi-sentrum på 1200-tallet, og sufi-brorskap spiller fortsatt en rolle i religiøst liv. 99,5 % av befolkningen er sunni-muslimer. Det finnes en liten katolsk minoritet (0,2 %) og en liten gruppe tilhengere av lokale stammereligioner (0,3 %).

Arabisk og fransk er offisielle språk. Utbredt over hele landet som omgangsspråk er hassania, en arabisk dialekt med betydelig innslag av berberdialekter. I sør snakkes berberspråket zenaga. Språkfamilien niger-kongo er representert med fulani og wolof (vestatlantiske språk) og soninke (mandespråk).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.