Faktaboks

Maurice Duruflé
Uttale
dyryflˈe
Født
11. januar 1902, Louviers, Normandie, Frankrie
Død
16. mai 1986, Louveciennes, Île-de-France, Frankrike
Maurice Duruflé, 1939

Maurice Duruflé var en fransk organist, komponist og pedagog. Til tross for en beskjeden verkliste (bare 14 verk med opusnummer), regnes han som en av de betydelige franske komponistene i første halvdel av 1900-tallet. Hans mest kjente komposisjon er Requiem op. 9, som har blitt et standardverk i kirkemusikken.

Duruflés stil er en sammensmelting av impresjonisme, nyklassisisme og den gregorianske sangens modale tonespråk. Slik framstår han med en særegen profil i det tidlige 1900-tallets mangfoldige musikalske landskap. Gjennom sin forankring i den gregorianske arv er han en tradisjonalist. Konservatismen viser seg også i de nyklassiske trekk ved hans musikk, særlig i bruken av gamle former. Men med sin fargerike og komplekse harmonikk videreutviklet han Claude Debussys, Maurice Ravels og Paul Dukas' impresjonistiske uttrykk til et eget musikalsk univers. Formtenkningens stramme og klassisk orienterte rammer (preludium, fuge, suite, variasjon) fylles slik med en klangorientert sats, der også rytmisk ambivalens og melodisk arabesk avslører påvirkning fra Duruflés forgjengere og lærere: Gabriel Fauré, Debussy, Ravel, og Dukas.

Biografi

Duruflé vokste opp i Louviers i Normandie. Han fikk tidlig undervisning i klaver- og orgelspill, og ti år gammel ble han elev ved katedralskolen i Rouen. Som korgutt deltok han i katedralens liturgiske liv, ble kjent med den kirkemusikalske tradisjonen, og fikk med seg musikalske inntrykk som kom til å prege ham resten av livet.

Allerede som 17-åring ble Duruflé organist i kirken Notre-Dame i hjembyen. Hans usedvanlige musikalske talent brakte ham også tidlig i kontakt med det kirkemusikalske miljøet i hovedstaden. I Paris fikk han først privatundervisning av noen av Frankrikes mest framstående organister, og i 1920 ble han formelt tatt opp som student ved konservatoriet. Her oppnådde han førstepris i orgelspill, akkompagnement, komposisjon, harmoni og fuge.

Etter flere år som assistent og vikar for sine orgellærere Charles Tournemire (St. Clotilde, Paris) og Louis Vierne (Notre-Dame, Paris), ble han titulaire-organist i Saint-Étienne du Mont à Paris. Denne stillingen hadde han til karrieren ble avbrutt av en alvorlig bilulykke i 1975.

I perioden 1943–1970 var Duruflé var professor i harmoni ved Paris-konservatoriet. Tidvis vikarierte han samme sted som orgelprofessor, og var gjennom en årrekke en internasjonalt ettertraktet orgellærer for flere generasjoner konsertorganister. Han var selv en høyt respektert orgelvirtous og -improvisatør, med tallrike konsertreiser i Europa, Nord-Amerika og Nord-Afrika. Mange av turnéene ble gjennomført sammen med hans tidligere orgelelev Jeanne Marie-Madeleine Chevalier (1921–1999), som fra 1953 også var hans ektefelle. Chevalier var selv en briljant orgelutøver med selvstendig solistkarriere.

Komponisten

Duruflé komponerte langsomt og møysommelig. Hans knappe verkliste vitner om en selvkritisk og samvittighetsfull komponist som heller bearbeidet og reviderte tidligere komposisjoner enn å skape nye. Sammenliknet med hans mange transkripsjoner, orkestreringer, bearbeidelser og ulike versjoner av andres og egne verker, er Duruflés originalkomposisjoner i mindretall. Han uttalte at han mente seg inkompetent til å komponere for piano, at han følte angst ved tanken på å skrive for strykekvartett, og at han så med frykt på å skulle komponere sanger etter Schuberts, Faures og Debussys bidrag til sjangeren. Trolig arvet Duruflé perfeksjonismen fra sine mentorer Paul Dukas, Maurice Ravel og Maurice Emmanuel, komponister som også stilte svært store krav til seg selv. Hans kritiske blikk i den mangeårige harmoniundervisningen smittet over på egen produksjon, i tillegg til oppfatningen av at endring og radikalisering i samtidens musikk gjorde hans tonespråk utdatert.

Duruflés hovedverk er Requiem op. 9. Verket ble påbegynt som et symfonisk dikt i 1941 og ble fullført i 1947. Det er tilegnet minnet om komponistens avdøde far. I oppbygning og karakter sammenliknes verket ofte med Faures Requiem, selv om Duruflés primære motivasjon var å finne et eget musikalsk uttrykk, egnet til de gregorianske melodiene det er bygget over. Komposisjonen anses som et av de kirkemusikalske mesterverkene i det 20. århundre.

Verkoversikt

Opus Tittel Besetning Komp. år Publ.år Utgiver
Op. 1 Triptyque: Fantaisie sur de thèmes grégoriens Piano

1927,

rev. 1943

Upublisert
Op. 2 Scherzo Orgel 1926, 1928 1929 Durand
Op 3 Prélude, récitatif et variations Fløyte, bratsj og piano 1928 1929 Durand
Op. 4 Prélude, adagio et choral varié sur le Veni Creator Orgel 1926, 1930 1931 Durand
Op. 5 Suite (Prélude, Siciliene, Toccata) Orgel 1932-33 1934 Durand
Op. 6 Trois Danses (Divertissememt, Danse lente, Tambourin) Orkester 1932 1939 Durand
Op. 7 Prélude et fugue sur le nom d’Alain Orgel 1942 1943 Durand
Op. 8 Andante et Scherzo Orkester 1940/1950 1947/1955 Durand
Op. 9 Requiem Kor, solister, orgel (ev. med stort eller redusert orkester) 1941–47 1948/1950/ 1961 Durand
Op. 10 Quatre Motets sur des themes grégoriens Kor 1960 1960 Durand
Op. 11 Messe «Cum jubilo» Unisont kor (baryton), orgel (ev. med redusert orkester eller stort ork.) 1966 1967 Durand
Op. 12 Fugue sur le thème du carillon des heures de la cathédrale de Soissons Orgel 1962 1962 Éditions de la Procure du Clergé
Op. 13 Prélude sur l’Introit de l’Épipanie Orgel 1961 ca. 1961–65 Éditions de la Schola Cantorum
Op. 14 Notre Pére Unis. kor og orgel 1977 1977, 1978 (for 4-stemt kor og orgel) Durand
Op. posth. Méditation Orgel ca. 1964 2002 Durand

Litteratur

  • Ebrecht, Ronald (ed.). 2002. Maurice Duruflé, 1902-1986: The Last Impressionist. Scarecrow Press, Lanham MD 2002
  • Frazier, James E. 2007. Maurice Duruflé. The Man and His Music. University of Rochester Press, Rochester

Kommentarer (3)

skrev Reidar Lange

Ser ikke at "Ubi caritas" er nevnt her.

svarte Magnar Breivik

Hei,
Takk skal du ha! Du har rett i at "Ubi caritas" ikke er nevnt i artikkelen. Jeg skal ta kommentaren din videre til forfatteren.
Med hilsen
Magnar Breivik

svarte Magnar Breivik

Hei igjen,

Beklager. Jeg var litt rask da jeg responderte på kommentaren din. Du har rett i at tittelen "Ubi Caritas" er ikke nevnt eksplisitt. Grunnen er nok at motetten inngår som den første i verket 'Quatre Motets sur des themes grégoriens' op. 10, som er oppført i verkoversikten.

Hilsen
Magnar Breivik

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg