Faktaboks

Maud

Maud Charlotte Mary Victoria

Uttale
må:d
Født
26. november 1869, Marlborough House, London, Storbritannia
Død
20. november 1938, London, Storbritannia
Gravlagt
8. desember 1938
Begravelsessted
Det kongelige mausoleum på Akershus slott
Virke
Norges dronning fra 1905
Familie

Foreldre: Albert Edward, Prince of Wales (senere kong Edvard 7. av Storbritannia; 1841–1910) og prinsesse (senere dronning) Alexandra (1844–1925).

Gift i 1896 i Buckingham Palace, London med sin fetter, daværende prins Carl av Danmark (senere kong Haakon 7.; 1872–1957).

Mor til kong Olav 5. (1903–1991).

Dronning Maud
Dronning Maud
Av /Nasjonalbiblioteket.

Maud var Norges dronning fra 1905. Hun ble født i London 26. november 1869 og var yngste datter av Edvard 7. av Storbritannia og dronning Alexandra.

I 1896 giftet hun seg med sin fetter prins Carl av Danmark, senere kong Haakon 7. av Norge. Deres eneste barn var prins Alexander, senere kong Olav 5.

Maud var Norges første dronning etter oppløsningen av unionen med Sverige. Hennes posisjon som engelsk kongedatter var en medvirkende årsak til at hennes mann prins Carl ble tilbudt den norske tronen i 1905.

Hun gjorde seg lite gjeldende offentlig i sine 33 år som dronning, men hadde en sterk stilling innad i kongefamilien. I det stille øvde hun en omfattende velgjørenhet, og hennes navn er knyttet til Dronning Mauds hjelpefond, som ble opprettet i 1914.

Familie

Prins Carl og prinsesse Mauds bryllup på Buckingham Palace
Maud giftet seg med sin fetter prins Carl, den senere kong Haakon 7. i 1896. Maleri fra bryllupet. På første rad til venstre i bildet ses Carls mor Louise, dronning Victoria og Maud. På andre rad står Carls far Frederik (senere Frederik 8.), Mauds bror Georg (senere Georg 5.), hans kone Mary, Mauds mor Alexandra, Mauds far Edvard 7. og til slutt Carl (senere Haakon 7.). Carls bror, den senere Christian 10. står kledd i rødt lenger bak, til høyre i bildet.

Prinsesse Maud og hennes fire søsken vokste opp på eiendommen Sandringham i Norfolk i Øst-England. De ble oppdratt relativt fritt, og deres utdannelse ble tatt mindre alvorlig enn farmoren dronning Victoria satte pris på. Moren Alexandra var dansk, og gjennom oppveksten besøkte barna ofte morens familie i Danmark. Der ble prinsesse Maud kjent med fetteren prins Carl, som var sønn av kronprins, senere kong Frederik 8. og dronning Louise.

Maud og Carl giftet seg i 1896 og bosatte seg i København. Prinsessen, som var sterkt knyttet til sin mor og sine søsken, tilbrakte mye tid i Storbritannia. Hun hadde fått boligen Appleton House på Sandringham-eiendommen i gave fra foreldrene, og der ble parets eneste barn, prins Alexander, født i 1903.

Norsk dronning

Haakon 7. og Maud
Offisielt kroningsbilde av Haakon 7. og Maud
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY 2.0

Prins Carl ble valgt til Norges konge 18. november 1905, og sju dager senere kom den lille familien til Norge som kong Haakon, dronning Maud og kronprins Olav. Kongeparet ble kronet i Nidarosdomen 22. juni 1906.

En norsk kongefamilie

Dronning Maud og kronprins Olav, 1906
/Nasjonalbiblioteket.
Kongefamilien på ski
Den nye norske kongefamilien lærte seg norske idretter som skigåing. Foto fra 1907.
Kongefamilien på ski
Av .

I årene etter unionsoppløsningen bidro dronning Maud til å gi det nye kongehuset en identitet utad som inneholdt elementer av både kongelige og mer folkelige, norske tradisjoner. De kongelige tradisjonene kom særlig frem ved store anledninger, hvor hun understreket dronningrollen gjennom bevisst bruk av klær og smykker. Dronning Mauds gjennomtenkte og personlige klesstil er mer kjent i dag enn den var i hennes samtid. Den gang var hun for lite synlig offentlig til å kunne bli et moteforbilde. Nå er mange blitt fortrolige med hennes måte å kle seg på gjennom den omfattende draktsamlingen etter henne som er bevart ved Kunstindustrimuseet i Oslo.

Det var en stor grad av skepsis til monarkiet i Norge, og det var viktigere å bygge opp de norske sidene av identiteten enn de kongelige. Et fotografi av prinsesse Maud i hardangerdrakt, tatt under et besøk i Bergen i 1893, og fotografier av kongefamilien på ski ble flittig brukt i pressen for å få dem til å fremstå som norske. Å fremstå som norsk er ikke det samme som å føle seg norsk: For dronning Maud var Appleton House «home», og hun var «proud to be British» livet ut. Hun må imidlertid ha vært klar over at det var nødvendig å gi kronprins Olav en norsk tilhørighet, og hun oppmuntret hans oppdragelse i den retningen.

Representasjon og veldedighet

Dronningen syntes det var en belastning å representere, men hun stilte opp når det var nødvendig. Hun påtok seg oppgaver innen sosiale og kulturelle områder som interesserte henne. Et eksempel er Dronningens Hjelpekomité (senere Dronning Mauds Hjelpefond), som hun tok initiativ til ved begynnelsen av første verdenskrig.

En sjelden gang lot hun sine mer private aktiviteter komme det offentlige for øyet. Til jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 tegnet hun et «forsvarstøy» for Hjula fabrikker, og til Barnets utstilling i 1921 et barneromsmøblement beregnet på masseproduksjon. Hennes fotografier ble ved flere anledninger samlet i album og utgitt til inntekt for veldedige formål.

Interesser og personlighet

Maud

Dronning Maud

Av /KF-arkiv ※.

Folk som kjente dronningen har fortalt at hun gjorde et annet inntrykk offentlig enn privat. Brevene hun skrev til svigerinnen dronning Mary, understreker bildet av en fasettert personlighet. Hun var sjenert og taus overfor folk hun ikke kjente, men livlig – med et røft språk og sans for «practical jokes» – innad i familiekretsen og blant venner. Hun klaget ofte over savnet av familien i Storbritannia og over sider ved tilværelsen som hun mislikte. Samtidig viste hun entusiasme for mye av det hun opplevde i Norge og ble en ivrig utøver av vintersport.

I dronning Mauds barndom og ungdom hadde kvinnesaksforeningene propagandert for at kvinner burde delta i sportslivet på lik linje med menn. Dronningen hadde drevet med ulike sportsaktiviteter fra barnsben av, men var ingen kvinnesakskvinne. Hun støttet riktignok kvinnesaksforkjemperen Katti Anker Møllers hjem for ugifte mødre som åpnet i 1906, og tok med det et standpunkt mange oppfattet som radikalt. De britiske suffragettenes metoder i stemmerettskampen tok hun derimot skarp avstand fra i et brev fra 1913.

Dronning Maud dyrket privatlivet og følte seg mest tilfreds når hun kunne oppholde seg på Bygdøy Kongsgård, på Kongsseteren eller i Storbritannia, som hun besøkte i lange perioder hvert år. Hennes brev forteller om kjærlighet til den nære familien, men også om en kvinne som var vant til å få det som hun ville. Det er lite kjent i hvilken grad hun påvirket kong Haakon i utøvelsen av kongegjerningen.

Død

Dronningen døde på et sykehus i London høsten 1938 etter en mageoperasjon. Hun ble bisatt fra Oslo domkirke, og hennes kiste står i gravkapellet på Akershus slott.

Utgivelser

Etterlatte papirer

  • Brev fra dronning Maud til dronning Mary fra perioden 1896–1938 finnes i Royal Archives, Windsor Castle, Storbritannia

Avbildninger

Kunstneriske portretter (et utvalg)

Fotografiske portretter (et utvalg)

En rekke portretter og gruppebilder er gjengitt i bøker om det norske kongehus. Fotograf Anders Beer Wilse tok mange bilder av dronningen og kongefamilien, blant annet på ski (1906 og 1907), på Bygdøy kongsgård (1911, 1917 og 1924) og ved familiebegivenheter (for eksempel prins Haralds dåp i 1937).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jansen, Einar (1940): biografi i Norsk biografisk leksikon, første utgave (NBL1), bind 9
  • Berggrav, Eivind (1956): Mennesket dronning Maud
  • H.M. kong Olav beretter: «Minner om min mor» i Illustrert nr. 1 og 2/1969
  • Wig, Kjell Arnljot (1977): Kongen ser tilbake
  • Greve, Tim (1980): Haakon VII: Menneske og monark
  • Ramberg, Trygve (1987): Med folket: Historien om vårt kongehus
  • Benkow, Jo (1989): Haakon, Maud og Olav: Et minnealbum i tekst og bilder
  • Van der Kiste, John (1989): Edward VII’s Children, Gloucestershire
  • Kjellberg, Anne (1995): Dronning Maud: Et liv – en motehistorie
  • Bomann-Larsen, Tor (2002): Kongstanken
  • Bomann-Larsen, Tor (2002–2008): Haakon & Maud, fire bind
  • Kjellberg, Anne: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Faktaboks

Maud
Historisk befolkningsregister-ID
PFh00719381121M01001A

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg