Matthias Grünewald, tysk maler, opprinnelig navn antakelig Mathis Gothart eller Neithart, en av den tyske renessansens fremste kunstnere, og en av dens mest originale personligheter. Etter sin død glemt og gjenoppdaget av ekspresjonistiske kunstnere på 1900-tallet.

Han kom fra traktene omkring elven Main og virket hovedsakelig her. Han malte 1486–90 i Aschaffenburg, 1501–26 i Seligenstadt, virket fra 1508 også hos erkebiskopen i Mainz. Grünewalds tidligst påviselige bilde er Kristi bespottelse (1503 el. 1505, Alte Pinakothek, München).

Hans hovedverk er Isenheimalteret (1512–16, Musée d'Unterlinden, Colmar), med motiv fra Kristus liv og legenden om den hellige Antonius, opprinnelig laget for antonitterklosterets kirke i Isenheim, Alsace. Hans stil er personlig og full av uttrykkskraft. Linjeføringen vibrerer av energi og uttrykker et intenst følelsesinnhold.

Senere var Grünewald en slags hoffmaler for erkebiskopen i Mainz, Albrecht av Brandenburg; for ham malte Grünewald et alterskap til domkirken i Halle. Av dette er bevart en fløy med bl.a. Den hellige Erasmus og den hellige Mauritius (1520–23), hvor helgenen Erasmus er fremstilt i erkebiskopens skikkelse (Alte Pinakothek, München).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.