Matthias Grünewald var en tysk maler. Hans opprinnelig navn var antakelig Mathis Gothart eller Neithart. Grünewald var en av den tyske renessansens fremste kunstnere, og en av dens mest originale personligheter. Etter sin død ble han glemt og gjenoppdaget av ekspresjonistiske kunstnere på 1900-tallet.

Han kom fra traktene omkring elven Main og virket hovedsakelig her. Han malte i 1486–1890 i Aschaffenburg, i 1501–1526 i Seligenstadt, og virket fra 1508 også hos erkebiskopen i Mainz. Grünewalds tidligst påviselige bilde er Kristi bespottelse (1503 eller 1505, Alte Pinakothek, München).

Hans hovedverk er Isenheimeralteret (1512–1516, Musée d'Unterlinden, Colmar), med motiv fra Kristi liv og legenden om den hellige Antonius, opprinnelig laget for antonitterklosterets kirke i Isenheim, Alsace. Hans stil er personlig og full av uttrykkskraft. Linjeføringen vibrerer av energi og uttrykker et intenst følelsesinnhold.

Senere var Grünewald en slags hoffmaler for erkebiskopen i Mainz, Albrecht av Brandenburg; for ham malte Grünewald et alterskap til domkirken i Halle. Av dette er bevart en fløy med blant annet Den hellige Erasmus og den hellige Mauritius (1520–23), hvor helgenen Erasmus er fremstilt i erkebiskopens skikkelse (Alte Pinakothek, München).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.