Matthías Johannessen

Faktaboks

Matthías Johannessen
Født
3. januar 1930, Reykjavík

Artikkelstart

Matthías Johannessen var en islandsk forfatter og journalist. I 1959–2001 var han sjefredaktør for Islands største avis, Morgunblaðið.

Han debuterte i 1958 med diktsamlingen Borgin hló (Byen lo), som innledet et av de mest omfattende forfatterskapene i moderne islandsk litteratur. Som lyriker regnes han som en av landets ledende, med et særegent uttrykk der han i eksperimentell form blander moderne storbyvirkelighet med gjenopplivning av bildekretser fra islandsk middelalder og også med henvisninger til andre kulturkretser.

I samlingen Dagur af degi (1988, Dag av dag) legger han inn sitater fra anonyme islandske middelalderdiktere sammen med henvisninger til blant annet Jorge Luis Borges. Et originalt bidrag til islandsk salmediktning er avdelingen Sálmar á atomöld i diktsamlingen Fagur er dalur (1965, senere utgitt som separat og utvidet samling: Sálmar á atomöld, 1992).

Også journalistikken har han utviklet til litterær kunst gjennom sine mange samtalebøker med kjente personligheter i islandsk kultur- og samfunnsliv, blant annet med maleren Jóhannes Kjarval. I de senere årene har han gitt ut flere større prosabøker med klare selvbiografiske trekk, blant annet romanene Hann nærist á góðum minningum (2001, Han lever på gode minner), som skildrer en ung gutts vanskelige oppvekst før og under andre verdenskrig, og Vatnaskil – dagbókarsaga (2002, Vannskille, dagbokfortelling), der fortellingen om en journalist som er blitt pensjonist blandes med dagboknotater og essayer og avsluttes med 60 sider lyrikk. I 2001 kom Ljóðaúrval (Diktutvalg).

Flere diktsamlinger er utgitt på norsk, blant annet Om vindheim vide (1994, boken kom på norsk i forbindelse med republikkens 50-årsjubileum før originalen ble utgitt) og Salmer i atomalderen (2002), begge ved Knut Ødegård og med innledninger av Lars Roar Langslet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg