Matthías Jochumsson

Faktaboks

Matthías Jochumsson
Født
11. november 1835, Skógar
Død
18. desember 1920, Akureyri, Island

Artikkelstart

Matthías Jochumsson var en islandsk forfatter og prest.

Han er en av de viktigste representantene for romantikken i islandsk litteratur. Han skrev både lyrikk, salmer og skuespill, og utga dessuten en rekke gjendiktninger av utenlandsk lyrikk og oversatte flere teaterstykker, blant annet av Ibsen og Shakespeare. Som salmedikter regnes han blant Islands fremste.

Hans mest kjente dikt er Islands nasjonalsang, Ó guð vors lands, skrevet til landets tusenårsfest i 1874. I 1884 kom hans diktsamling Ljóðmæli, fulgt av flere samlinger og utvalg. Matthías Jochumsson er en kresen språkkunstner og stilist, og motivene i hans lyrikk er gjerne fedrelandet, Islands natur og helter fra sagalitteraturen.

Til hans mest kjente skuespill hører Skugga-Sveinn (1898, en omarbeidelse av Útilegumennirnir, 1862–1864) og Jón Arason (1900). I 1922 kom hans selvbiografi Sögukaflar af sjálfum mér, som blant annet viser hans nære kontakt med norsk åndsliv. Han virket som prest frem til 1900, da han ble statsstipendiat. Hans bolig i Akureyri er bevart som museum.

I 1955–1966 ble Mattías Jochumssons samlede verker utgitt. Norske gjendiktninger av hans lyrikk ved Ivar Orgland finnes i Islandske gullalderdikt (1976).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg