Matlære
Aschehoug forlag.
Bokomslag
Aschehoug.

Matlære var en lærebok med stor betydning for skolefaget husstell og heimkunnskap i 50 år. Boken kom ut første gang i 1916 og ble revidert 18 ganger, før den ble omarbeidet til Heimkunnskap for sjuende læreår i 1967.

Første utgave av Matlære kom i 1916 som lærebok for husstellfaget for 6. og 7. klasse. Det var skolekjøkkenlærerinne Inga Høst (Lie) (1868- 1956) som startet arbeidet med boken. Hun la egne didaktiske erfaringer og elevstemmer til grunn for bokens oppbygging. Teorier om ernæringslære, næringsmidler og regler for hygiene lå til grunn for valg av oppskrifter og elevenes praktiske matlaging. Skolekjøkkenlærerinne Ingeborg Milberg (1870-1959) ble raskt en medforfatter, og sammen skulle de revidere boken 10 ganger fram til 1946.

Oppbygning

Boken starter med en innføring i ernæring og næringsmidler. Hvert kapittel, starter med en innføring i behandling av råvarer. I delen om kjøtt står det for eksempel om sortering, lagring, kutting, rensing og behandling av matavfall. I delen om planteriket står det om ulike typer korn og malingsgrader. Den andre delen av hvert kapittel er om fremgangsmåter, i boken kalt regler, for tilbereding, for eksempel steking og koking av kjøtt. Så følger oppskriftene, som er beregnet for 2 barn, og hvor det ofte vises tilbake til prosedyrene. I det store og hele fulgte boken denne strukturen gjennom revisjonene.

Revisjoner

Høst og Milberg konsulterte sammen ulike fagpersoner og reviderte boken i takt med samfunnets utvikling fram til og med 10. utgave i 1946.

Fra 11. utgave i 1949 overtok Gudrun Akre og Anne-Helene Eriksen revisjonsansvaret. Siste og 18. revisjon var i 1962. I 1965 kom boken på nynorsk i en 19. utgave.

I 1967 gjennomgikk Matlære en grundig omarbeiding i tråd med Læreplan for forsøk med 9-årig skole. Boken endret navn til Heimkunnskap for sjuende skoleår. Begge bøkene ble gitt gratis til elever som fikk undervisning i faget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Landslaget for lærere i heimkunnskap. (1970). 50 år : 1920-1970. Bergen. Les hos Nasjonalbiblioteket

Skjelbred, D., Askeland, N., Maagerø, E. & Aamotsbakken, B. (2017). Norsk lærebokhistorie : allmueskolen, folkeskolen, grunnskolen : 1739-2013. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg