Matilda 2 var en skotsk prinsesse og dronning av England. Hun ble født Edit, et tradisjonelt navn i den gammelengelske kongeslekta, og var datter av Kong Malcolm 3 av Skottland og Dronning Margrete. Edit ble utdannet i England med søsteren Kristina, fra ca. 1086 i Romsey Abbey og senere ved Wilton Abbey.

I 1100 giftet hun seg med den engelske kongen Henrik 1 og skiftet samtidig navn til Matilda, et navn med lange tradisjoner i den normanniske hertugfamilien. Med sin avstamning fra det gamle kongehuset Wessex bidro Matilda likvel til Kong Henriks legitimitet. Deres barn var Vilhelm Adelin og Matilda.

Som dronning hadde Matilda stor innflytelse. Hun ledet kongens råd og tjente som regent når Henrik var utenlands. I løpet av konflikten mellom kong Henrik og erkebiskop Anselm var Matilda megler mellom partene.

Matilda er også kjent for sin støtte til kunst, litteratur og arkitektur. Hun omga seg med musikere og poeter, og fikk Turgot av Durham til å skrive en biografi om Dronning Margrete av Skottland som var Matildas mor. Det var også på Matildas initiativ at William av Malmesbury skrev sin store historie Gesta  Regum Anglorum om de engelske kongene, som ble fullført i 1125.

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Huneycutt, Lois L. (2004). Matilda (1080–1118). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press, [http://www.oxforddnb.com/view/article/18336]. 
  • Huneycutt, Lois L. (2003). Matilda of Scotland: A study in medieval queenship. Woodbridge: Boydell Press.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.