Matilda 2

Faktaboks

Matilda 2
Matilda II, Matilda av Skottland, Edith, Edit, Edit-Matilda
Født
1080
Død
1. mai 1118
Fødselsår er omtrentlig

Artikkelstart

Matilda 2 var en skotsk prinsesse og dronning av England gjennom sitt ekteskap med Henrik 1 fra 1100 til 1118.

Hun ble født Edit, et tradisjonelt navn i den gammelengelske kongeslekta, og var datter av kong Malcolm 3 av Skottland og dronning Margrete. Edit ble utdannet i England med søsteren Kristina, fra rundt 1086 i Romsey Abbey og senere ved Wilton Abbey.

I 1100 giftet hun seg med den engelske kongen Henrik 1 og skiftet samtidig navn til Matilda, et navn med lange tradisjoner i den normanniske hertugfamilien. Med sin avstamning fra det gamle kongehuset Wessex bidro Matilda likevel til kong Henriks legitimitet. Deres barn var Vilhelm Adelin og Matilda.

Som dronning hadde Matilda stor innflytelse. Hun ledet kongens råd og tjente som regent når Henrik var utenlands. I løpet av konflikten mellom kong Henrik og erkebiskop Anselm var Matilda megler mellom partene. I sitt eget segl brukte Matilda regentnummer og kalte seg Mathildis secunda regina Anglie (Dronning Matilda 2 av England). Regentnummeret ble også brukt på Matildas gravsten.

Matilda er også kjent for sin støtte til kunst, litteratur og arkitektur. Hun omga seg med musikere og poeter, og fikk Turgot av Durham til å skrive en biografi om dronning Margrete av Skottland, som var Matildas mor. Det var også på Matildas initiativ at William av Malmesbury skrev sin store historie Gesta Regum Anglorum om de engelske kongene, som ble fullført i 1125.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bartlett, Robert (2000). England Under the Norman and Angevin Kings 1075-1225. Oxford: Clarendon Press.
  • Huneycutt, Lois L. (2004). Matilda (1080–1118). Oxford Dictionary of National Biography. Oxford: Oxford University Press.
  • Huneycutt, Lois L. (2003). Matilda of Scotland: A study in medieval queenship. Woodbridge: Boydell Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg