Matilda (stridsvogn)

Artikkelstart

Matilda er en britisk stridsvogn som ble brukt under andre verdenskrig.

Faktaboks

Også kjent som

Infantry Tank Mk II

Matilda II

A12

Historie

Matilda stridsvogn.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

De første Matilda stridsvognene ble levert til den britiske hæren i slutten av 1939, og ble for første gang brukt i kamp i Frankrike i 1940. Matilda ble i utstrakt grad brukt under kampene i Nord-Afrika, hvor den i begynnelsen utmerket seg ved sin tykke bepansring. Men ved midten av 1942 var den allerede i ferd med å bli utdatert. I alt ble 2987 Matilda stridsvogner produsert, og Matilda ble også brukt av Sovjetunionen og Australia under andre verdenskrig. Over 900 Matilda ble levert til Sovjetunionen fra slutten av 1941, og stridsvognen ble blant annet brukt i forsvaret av Moskva vinteren 1941–42.

Navnet Matilda var blitt brukt på en tidligere stridsvogn, og derfor ble Matilda til begynne med kalt Matilda II eller Matilda Senior. Men etter at den første ble tatt ut av bruk ble navnet Matilda vanlig.

Det ble produsert en rekke forskjellige militære kjøretøy basert på Matilda. Av de mest kjente er mineryddervognene Baron og Scorpion.

Spesifikasjoner

Varianten Matilda III var utrustet med en topunds (40-millimeter) kanon og to mitraljøser. Stridsvognen var utstyrt med to Leyland dieselmotorer, hver med en ytelse på 95 hestekrefter.

  • Vekt: 27 tonn
  • Lengde: 5,61 meter
  • Pansring: 13–78 millimeter
  • Toppfart: 24 km/t
  • Rekkevidde: 257,5 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg