Mat og helse i skolen er en ideell organisasjon med formål om å styrke fagområdet mat og helse i grunnskole og grunnskolelærerutdanning. Organisasjonen har, siden forløperen ble stiftet i 1920, vært en tydelig stemme i utvikling av faget, som først het husstell, siden heimkunnskap og nå heter mat og helse.

Mat og helse gir ut fagtidsskriftet Mat og helse i skolen to ganger i året. De arrangerer konferanser, støtter medlemmer i arbeidet med mat- og helsefaget, utformer høringssvar til helse- og utdanningsmyndigheter og samarbeider med private og offentlige aktører innen mat, helse og skole.

Mat og helse i skolen er tilknyttet International Federation for Home Economics (IFHE), – et samarbeidsorgan for utdanning og forskning relatert til hjemmet som en ressurs for et godt liv for alle.

Historie

Forløperen til Mat og helse i skolen, Skolekjøkkenlærerinnenes Landsforening, ble etablert i 1920. Hensikten var blant annet å etablere skolekjøkkenlærerinneutdannelse, arrangere faglig kurs og sikre statsbidrag til skolekjøkkenundervisning. Medlemskontakt ble først ivaretatt gjennom Norsk lærerinneforbund og deretter Norsk lærerlag sine tidsskrift.

Organisasjonen bidro til opprettelse av stilling for skolekjøkkenkonsulent i Kirke- og undervisningsdepartementet i 1936, og ivaretok oppdatering av den tradisjonsrike læreboka Husstell frem til 1960-tallet (Landslaget for lærere i heimkunnskap, 1970).

Faglig samarbeid med Landslaget for husstell-lærerinner førte blant annet til et fagdidaktisk småskrift om utforming av skolekjøkken (Modellkomiteen, 1937). Fagsamarbeidet bød på utfordringer, da skolekjøkkenlærerinnene ble forbigått i ansettelser i skolekjøkkenkonsulentstillinger til fordel for husstell-lærerinner som hadde en mer omfattende fagutdanning.

Organisasjonen har alltid vært en tydelig stemme når endringer i lovverk og læreplaner har fått konsekvenser for faget. Noen har ønsket fornyelser av faget, andre har ønsket å bevare faget uendret. Det førte til interne utfordringer da departementet valgte å reformere faget fra husstell til heimkunnskap i 1959. Etablering av heimkunnskapsfaget medførte at organisasjonen tok navnet Landslaget for heimkunnskapslærere i 1964.

På 1960- og 1970-tallet jobbet organisasjonen spesielt med skolering av lærere til å undervise i det nye heimkunnskapsfaget. Fra 1980-tallet jobbet de spesielt med å synliggjøre faget som del av skolens praktiske og estetiske faggruppe, sikre faget plass i allmennlærerutdanningen, sikre timeplanfastsatt undervisningstid for barnetrinnet på undervisningsrom med relevant utstyr, samt å være medarrangør av IFHE sin 15. verdenskongress i Oslo i 1985.

På 1990-tallet var nordisk samarbeid på organisasjonsnivå og studentutveksling til nordiske land sentrale saker, mens liv i lokallagene, oppretting av nettsted, nytt navn på faget og revisjon av medlemsbladet Meldinga var sentrale saker på 2000-tallet. Medlemsbladet skiftet navn til Heimkunnskap i 2001 og til Mat og helse i skolen i 2006 og fikk fagartikler som i større grad tilfredsstilte akademiske krav. I 2022 ble tidsskriftet godkjent som vitenskapelig publiseringskanal på nivå 1.

På landsmøte 2022 ble det vedtatt endring av navnet på organisasjonen til Mat og helse i skolen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Landslaget for lærere i heimkunnskap. (1970). 50 år : 1920-1970. Bergen. Les boken hos Nasjonalbiblioteket.

Modellkomiteen. (1937). Undervisningskjøkkenet: Innberetning fra modellkomiteen. Tidsskrift for Husstellærerinner, særtrykk av nr. 6 1936.

Riksarkivaren. (2013). Råd for undervisning. Bruk av sakkyndig råd i den sentrale undervisningssektoren 1945-ca. 2010. Riksarkivaren. Last ned fra Arkivverket.

Sirevåg, T. (1979). Den ni-årige skolen : i opphav og strid. Oslo: Aschehoug. Les hos Nasjonalbiblioteket.

St.meld. nr. 61. (1957). Om heimkunnskap og husstell. Birger Bergersen. Kyrkje- og undervisningsdepartementet. Les hos Stortinget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg