Forløperen til Mat og helse i skolen, Skolekjøkkenlærerinnenes Landsforening, ble etablert i 1920. Hensikten var blant annet å etablere skolekjøkkenlærerinneutdannelse, arrangere faglig kurs og sikre statsbidrag til skolekjøkkenundervisning. Medlemskontakt ble først ivaretatt gjennom Norsk lærerinneforbund og deretter Norsk lærerlag sine tidsskrift.
Organisasjonen bidro til opprettelse av stilling for skolekjøkkenkonsulent i Kirke- og undervisningsdepartementet i 1936, og ivaretok oppdatering av den tradisjonsrike læreboka Husstell frem til 1960-tallet (Landslaget for lærere i heimkunnskap, 1970).
Faglig samarbeid med Landslaget for husstell-lærerinner førte blant annet til et fagdidaktisk småskrift om utforming av skolekjøkken (Modellkomiteen, 1937). Fagsamarbeidet bød på utfordringer, da skolekjøkkenlærerinnene ble forbigått i ansettelser i skolekjøkkenkonsulentstillinger til fordel for husstell-lærerinner som hadde en mer omfattende fagutdanning.
Organisasjonen har alltid vært en tydelig stemme når endringer i lovverk og læreplaner har fått konsekvenser for faget. Noen har ønsket fornyelser av faget, andre har ønsket å bevare faget uendret. Det førte til interne utfordringer da departementet valgte å reformere faget fra husstell til heimkunnskap i 1959. Etablering av heimkunnskapsfaget medførte at organisasjonen tok navnet Landslaget for heimkunnskapslærere i 1964.
På 1960- og 1970-tallet jobbet organisasjonen spesielt med skolering av lærere til å undervise i det nye heimkunnskapsfaget. Fra 1980-tallet jobbet de spesielt med å synliggjøre faget som del av skolens praktiske og estetiske faggruppe, sikre faget plass i allmennlærerutdanningen, sikre timeplanfastsatt undervisningstid for barnetrinnet på undervisningsrom med relevant utstyr, samt å være medarrangør av IFHE sin 15. verdenskongress i Oslo i 1985.
På 1990-tallet var nordisk samarbeid på organisasjonsnivå og studentutveksling til nordiske land sentrale saker, mens liv i lokallagene, oppretting av nettsted, nytt navn på faget og revisjon av medlemsbladet Meldinga var sentrale saker på 2000-tallet. Medlemsbladet skiftet navn til Heimkunnskap i 2001 og til Mat og helse i skolen i 2006 og fikk fagartikler som i større grad tilfredsstilte akademiske krav. I 2022 ble tidsskriftet godkjent som vitenskapelig publiseringskanal på nivå 1.
På landsmøte 2022 ble det vedtatt endring av navnet på organisasjonen til Mat og helse i skolen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.