Masuji Ibuse

Faktaboks

Masuji Ibuse

井伏鱒二

født:
15. februar 1898, Kamo, Japan
død:
10. juli 1993, Tokyo, Japan

Masuji Ibuse var en japansk forfatter, internasjonalt kjent for romanen Sort regn, som gjorde ham til en viktig representant for den japansk atombombelitteraturen etter annen verdenskrig.

Bakgrunn og forfatterskap

Ibuse ble født i landsbyen Kamo i Hiroshima prefektur. Faren døde mens han fortsatt var barn, og han vokste opp hos bestefaren. Ibuse begynte å studere fransk litteratur ved Waseda-universitetet i Tokyo i 1918, men fullførte aldri studiene. Han tilbragte mesteparten av sitt liv i Tokyo og begynte for alvor å skrive etter det store Kanto-jordskjelvet i 1923. Sitt litterære gjennombrudd fikk han med novellene "Koi" (Karpen) i 1928 og "Salamanderen" (Sanshōuo) i 1929. Han ble innkalt til hæren under andre verdenskrig og sendt til Singapore i 1941.

Ibuse var opptatt av livet i landsbygda og skrev ofte om alminnelige menneskers liv, men han var også kjent for sine humoristiske og satiriske allegorier, som "Salamanderen". Hans hovedverk var imidlertid Sort regn,utgitt i 1965–66, en skildring av atombombens ødeleggelser i Hiroshima i 1945. Selv om Ibuse ikke personlig hadde bevitnet ødeleggelsene i Hiroshima eller Nagasaki, gjorde romanen ham til en viktig representant for den japanske atombombelitteraturen, sammen med forfattere som Tamiki Hara, Kyōko Hayashi, Yōko Ōta og Kenzaburō Ōe. Ibuse mottok den japanske stats kulturelle fortjenstorden for romanen i 1966.

Utgivelser

Oversatt til norsk

  • Sort regn (Kuroi ame), 1965–66. Oversatt fra engelsk av Kjell og Kari Risvik i 1982.
  • "Salamanderen", 1929. Oversatt av Tara Ishizuka Hassel i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012 i 2018.

Andre utvalgte utgivelser

  • "Koi" (Karpen), 1928.
  • "John Manjirō hōrōki"(Beretningen om John Manjirōs skipbrudd), 1937.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg