Massimo Bottura

Faktaboks

Massimo Bottura
Født
30. september 1962, Modena
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Massimo Bottura, italiensk kokk. Bottura har skapt seg et navn som stjernekokk ved å drive gourmetrestauranten Osteria Francescana, som i 2016 ble kåret til verdens beste restaurant av Restaurant Magazine.

Internasjonal anerkjennelse

Bottura åpnet Osteria Francescana i 1995. I 2002 fikk han sin første Michelin-stjerne, og stjerne nummer to og tre fulgte i henholdsvis 2006 og 2012.

Bakgrunn og historie

Bottura var jusstudent på 1980-tallet, men avbrøt studiene for å åpne sin første restaurant Trattoria del Campazzo like utenfor Modena. Bottura hadde senere et opphold hos legendariske Alain Ducasse i Frankrike, før han tilbrakte en periode på kjøkkenet til innovative Ferran Adrià.

I 1995 åpnet Osteria Francescana, som Bottura altså har gjort til en gourmetrestaurant av internasjonalt kaliber. Bottura arbeider med å lage nytolkninger av klassiske italienske retter, og han bruker ofte lokalproduserte råvarer som parmesan og balsamico. Kunst, og særlig jazzmusikk, inspirerer Bottura.

I tillegg til utmerkelsene som har blitt Osteria Francescana til del, har Bottura mottatt individuelle utmerkelser som Eckart Witzigmann-prisen for innovasjon i 2015, Årets europeiske kokk av Madridfusion i 2016, og tittelen æresdoktor ved universitetet i Bologna i 2017.

Bottura har utgitt fire bøker, blant annet Never Trust a Skinny Italian Chef i 2014 og Bread Is Gold i 2017.

Innsats for å redusere matsvinn

Bottura har engasjert seg for å redusere matsvinn globalt, og har i den forbindelse etablert organisasjonen Food for Soul og medvirket til å åpne suppekjøkken i Milano, Paris, Rio de Janeiro og London. Der brukes matvarer som ellers ville blitt kastet til å lage måltider for "sosialt sårbare" mennesker. Botturas kokebok Bread Is Gold fra 2017 inneholder både oppskrifter fra verdenskjente kokker og historier om deres deltakelse i prosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg