Massimo Bottura, italiensk kokk. Bottura har skapt seg et navn som stjernekokk ved å drive gourmetrestauranten Osteria Francescana, som i 2016 ble kåret til verdens beste restaurant av Restaurant Magazine.

Bottura åpnet Osteria Francescana i 1995. I 2002 fikk han sin første Michelin-stjerne, og stjerne nummer to og tre fulgte i henholdsvis 2006 og 2012.

Bottura var jusstudent på 1980-tallet, men avbrøt studiene for å åpne sin første restaurant Trattoria del Campazzo like utenfor Modena. Bottura hadde senere et opphold hos legendariske Alain Ducasse i Frankrike, før han tilbrakte en periode på kjøkkenet til innovative Ferran Adrià.

I 1995 åpnet Osteria Francescana, som Bottura altså har gjort til en gourmetrestaurant av internasjonalt kaliber. Bottura arbeider med å lage nytolkninger av klassiske italienske retter, og han bruker ofte lokalproduserte råvarer som parmesan og balsamico. Kunst, og særlig jazzmusikk, inspirerer Bottura.

I tillegg til utmerkelsene som har blitt Osteria Francescana til del, har Bottura mottatt individuelle utmerkelser som Eckart Witzigmann-prisen for innovasjon i 2015, Årets europeiske kokk av Madridfusion i 2016, og tittelen æresdoktor ved universitetet i Bologna i 2017.

Bottura har utgitt fire bøker, blant annet Never Trust a Skinny Italian Chef i 2014 og Bread Is Gold i 2017.

Bottura har engasjert seg for å redusere matsvinn globalt, og har i den forbindelse etablert organisasjonen Food for Soul og medvirket til å åpne suppekjøkken i Milano, Paris, Rio de Janeiro og London. Der brukes matvarer som ellers ville blitt kastet til å lage måltider for "sosialt sårbare" mennesker. Botturas kokebok Bread Is Gold fra 2017 inneholder både oppskrifter fra verdenskjente kokker og historier om deres deltakelse i prosjektet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.