Massey Ferguson

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Massey Ferguson er et merke for traktorer og andre landbruksmaskiner. Merket har fra 1960-årene vært en av verdens mest solgte traktorer.

Faktaboks

Uttale
mˈæsi fˈə:gəsən
Også kjent som
MF

Historie

Selskapet Massey Harris Ferguson ble opprettet i 1953 ved sammenslutning av kanadiske Massey Harris og et britisk selskap grunnlagt av irske Harry George Ferguson.

Massey Harris

Massey Harris var dannet i 1891 ved at virksomhetene innen landbruksredskaper til Daniel Massey (fra 1847) og Alanson Harris (fra 1857) ble sammenslått. Massey Harris introduserte i 1938 verdens første vellykte selvdrevne skurtresker.

Ferguson og Gråtassen

En Ferguson-traktor fra 1954. Denne traktoren ble i Norge kjent som «gråtass».

Gråtass
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ferguson utviklet i 1930-årene en lett traktor med et trepunkts koblingssystem, betjent fra førersetet, som gjorde det mulig å få redskap og traktor til å arbeide som en enhet. Fergusons modell TE20 (i Norge kalt «gråtass») hadde også en hydraulisk løfteanordning for redskapen.

I 1939 ble Ferguson-traktoren satt i masseproduksjon hos Ford i USA, men samarbeidet med Ford opphørte i 1947. I 1946 hadde Ferguson startet egen produksjon av Ferguson-traktorer i Storbritannia og i 1948 i Detroit i USA. Det var Fergusons egen produksjon som i august 1953 ble slått sammen med Massey Harris til Massey-Harris-Ferguson. Merket har fra 1958 blitt produsert under navnet Massey Ferguson.

Oppkjøpet fra AGCO

Fra 1989 til 2000 ble Massey Ferguson gradvis overtatt av det amerikanske konsernet AGCO (tidligere Allis-Chalmers), som er en betydelig leverandør av landbruksutstyr med blant annet traktormerkene Challenger, Fendt, Valtra (tidligere Valmet) og Massey Ferguson.

Virksomhet

Massey Ferguson har produksjon av traktorer i Beauvais i Frankrike og i Canoas i Brasil, og produksjon av landbruksmaskiner i Breganze i Italia, i Santa Rosa i Brasil og i Kansas i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg