Hovedstaden Caracas er senter for Venezuelas pressevirksomhet, og distribuerer aviser til hele landet. Ledende dagsaviser er konservative El Universal, opposisjonsvennlige El Nacional, regjeringsvennlige Últimas Noticias og statseide Diario VEA.

Kringkastingsvirksomhet i Venezuela kontrolleres av Generaldirektoratet for telekommunikasjoner (Conatel). Det statlige radioselskapet Radio Nacional de Venezuela (RNV) ble grunnlagt i 1936 og har mange nasjonale og regionale stasjoner. En rekke privateide radiostasjoner er blitt stengt av Conatel, blant annet mistet landets eldste radiostasjon Radio Caracas Radio sin konsesjon i 2019.

Fjernsyn er det viktigste massemediet i Venezuela. De største privateide fjernsynskanalene er Globovisión, Televen og Venevisón. Den største statlige fjernsynskanalen er Venezolana de Televisión (VTV). Det finnes også flere mindre regionale og grasrotdrevne fjernsynskanaler, og den latinamerikanske satelittkanalen Telesur har hovedkvarter i Caracas.

Bruken av sosiale media er svært omfattende i Venezuela. Sosiale mediaplattformer har også ved flere anledninger vært utsatt for statlig sensur.

Politisering av media

Etter at Hugo Chávez kom til makten i 1999 ble media i Venezuela svært politisert. Mens de statseide kanalene i stor grad har vært regjeringsvennlig, har flere av de privateide mediene vært sentrale støttespillere for opposisjonen i landet. De store privateeide mediakanalene spilte en sentral rolle i kuppforsøket mot Hugo Chávez i 2002. I senere år har politisk press og oppkjøpsprosesser medført at flere tidligere opposisjonsvennlige mediakanaler, blant annet Globovisión og El Universal, har tonet ned sin regjeringskritiske profil.

I 2007 mistet en av landets eldste fjernsynsstasjoner Radio Caracas Televisión (RCTV) sendelisensens på bakkenettet, noe som utløste omfattende protester og internasjonal oppmerksomhet.

Pressefrihet

Selv om Venezuelas grunnlov i utgangspunktet sikrer presse- og ytringsfrihet, har akkumulering av statsmakt – først under Hugo Chávez, siden Nicolás Maduro – muliggjort sensur og straffeforfølging av regimekritikere.

Situasjonen for presse og kringkasting endret seg sterkt da president Hugo Chávez kom til makten i 1999. Samtidig som at det ble bygget ut et nettverk av grasrotdrevne mediaflater innen radio og fjernsyn, ble også mange kringkastingslisenser tilbakekalt. I 2005 ble det vedtatt en omstridt presselov, begrunnet med at den skulle hindre upassende skildringer av vold og sex i TV. Loven forbyr også stoff som kan skade nasjonal sikkerhet, og er blitt kritisert som et forsøk på å kneble den regjeringskritiske pressen. En rekke tidligere store og innflytelsesrike aviser som har vært kritiske til presidenten, har falt kraftig i opplag. Den økonomiske krisen i Venezuela har også medført utfordringer med å skaffe materiale til avisproduksjon.

Reportere uten grensers pressefrihetsindeks er Venezuela rangert som nummer 147 av 180 land (2020).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg