Massemedier i Tsjad

Medielandskapet i Tsjad er preget av at store deler av den rurale befolkningen ikke kan lese, at tilgangen til mobil datatrafikk og internett er begrenset til byene, og at både aviser og internettforbindelse er veldig dyrt.

På tross av at Tsjad styres strengt av president Déby siden kuppet i 1990 er presse- og informasjonsfriheten relativt stor. Myndighetene kontrollerer imidlertid sosiale medier og blokkerer tilgang til disse når den politiske tilstanden i landet er tilspisset.

Aviser

Det publiseres flere aviser i Tsjad, noen daglig og flere ukentlig. Blant de største og mest levedyktige er dagsavisen L`Obervateur og ukeavisene La Voix og N'Djamena Hebdo. Avisene kan sjeldent kjøpes utenfor hovedstaden Ndjamena fordi distribusjonen er usikker og langsom, i tillegg til at markedet et lite. Avisopplagene er små og avisene så dyre, cirka syv kroner, at kun en liten middelklasse har råd til å kjøpe dem.

Radio og TV

De fleste i landet har egen radio og tilgang til TV. Radionyheter formidles både på fransk, arabisk og ulike lokale språk. Det finnes både offentlige og private nasjonale radiokanaler. Dessuten finnes det i en rekke større byer private radiokanaler som sender på lokale språk. Staten eier og kontrollerer Tsjad's eneste TV-kanal via L’Office National de Radiodiffusion et de Télévision. Denne ble bestemt nedlagt i august 2016. Nyhetssendinger er veldig fokuserte på president Idriss Déby og er alltid svært positive til alt han og hans koner foretar seg.

Mobiltelefoni og mobilt internett

Mens mobiltelefoner er svært utbredt i Tsjad var det først i 2014 at deler av landet fikk 3G-dekning og således kunne tilby abonnenter internett tilgang på mobil. Prisen for datatrafikk på mobil er imidlertid så høy at bare en liten andel av de rikeste har råd til å benytte dette. Myndighetene har en tendens til å stenge sosiale medier som Facebook og Instagram i forkant av valg og under demonstrasjoner.

Internettmedier

Internettkafeer er vanlig i de store byene. Nyheter fra blogger og nettaviser unnslipper myndighetenes sensur og er blitt veldig populære blant den utdannede delen av befolkningen. De mest oppdaterte informasjonskanalene på Internett er den regimevennlige Journal du Tchad og den svært regimekritiske Tchad Actuel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg