Den desentraliserte styreformen i Sveits har motvirket fremveksten av store riksaviser, samtidig som den har sikret en variert avisstruktur med et stort antall regionale og lokale aviser. I 2001 hadde Sveits 72 dagsaviser med et samlet opplag på 2,8 millioner, men bare 14 hadde et opplag på over 50 000. Ca. 67 % av avisene utkommer på tysk, 27 % på fransk og 4 % på italiensk. Den eldste avisen i Sveits er Feuille d'Avis de Neuchâtel, grunnlagt 1738. Blick (Zürich, opplag 2003: ca. 292 000) og Tages Anzeiger Zürich (ca. 250 000) er de største i landet. Den mest ansette kvalitetsavisen er Neue Zürcher Zeitung (ca. 166 000), den har en betydelig utenlandsk leserkrets som en av Europas mest seriøse aviser med en bred utenriksdekning. Tilstrømningen av utlendinger som arbeider i Sveits og den økte interessen for hva som skjer i utlandet har ført til at det daglig selges ca. 100 000 aviser fra andre land.

Det private selskapet Société Suisse de Radiodiffusion et Télévision (SSR) har lisens fra staten til å føre kontroll med all kringkastingsvirksomhet i landet, og under dette selskapet har hovedtyngden av sveitsisk radio- og fjernsynsvirksomhet foregått. Radiosendingene går i tre programkanaler til hver av de tysk-, italiensk- og franskspråklige delene av landet, foruten programmer på retoromansk. Det drives også kabelformidlet radio på abonnementsbasis og en rekke private, reklamefinansierte lokalradioer, i alt er det 18 radiostasjoner. Regulære fjernsynssendinger startet i 1958. Hvert språkområde har sin egen fjernsynskanal, i tillegg til at to kanaler i hvert område sender programmene fra de andre. Det drives også flere private, regionale fjernsynskanaler. I tillegg er det lett å få inn TV-sendinger fra Tyskland, Frankrike og Italia via satellitt og kabelanlegg. Noen tyske kommersielle TV-stasjoner sender også spesialproduserte programmer til sveitsiske mottakere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.